Snahy o „vylepšenia“ zloženia umelého mlieka nie vždy musia skutočne znamenať pozitívnu zmenu
„Vylepšenia“ zloženia umelého mlieka nie vždy musia skutočne znamenať pozitívnu zmenu. Dobrým príkladom je situácia s pridávaním DHA – kyseliny dokosahexénovej do umelého mlieka.
Materské mlieko obsahuje stovky látok, ktoré sa v umelom mlieku nenachádzajú. Snahou firiem vyrábajúcich umelé mlieko, je zlepšovať zloženie umelého mlieka. Rovnako ako pred 150 rokmi reklamy na umelé mlieko tvrdili, že teraz je už umelé mlieko „podobné materskému mlieku“, aj dnes je snahou firiem vyrábajúcich umelé mlieko reklamovať umelú výživu ako takmer identickú s materským mliekom, najmä ak sa do umelého mlieka pridá niečo, čo v ňom doteraz nebolo a tak sa „vylepší“. Tieto „vylepšenia“ umelého mlieka ale nie vždy musia skutočne znamenať pozitívnu zmenu. Dobrým príkladom je situácia s pridávaním DHA – kyseliny dokosahexénovej do umelého mlieka.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) na základe prehľadu malého množstva štúdií tvrdí, že kyselina dokosahexénová (DHA) by mala byť povinnou zložkou umelého mlieka a súčasne, že kyselina arachidónová nie je potrebná, „ani v prípade prítomnosti DHA“. Toto tvrdenie sa ukázalo byť nesprávnym, problémovým bodom je, že v štúdiách sa používajú DHA spoločne s kyselinou arachidónovou, ale výsledky, ktoré sa zistia, sa pripisujú len vplyvu DHA. Pritom je to práve kyselina arachidónová, ktorá má jedinečnú funkciu v určitých aspektoch imunity a tiež v cievnom systéme. DHA naproti tomu potláča funkciu kyseliny arachidónovej a tiež znižuje jej koncentráciu v organizme.
Ukázalo sa, že umelé mlieko s DHA bez kyseliny arachidónovej zvyšuje riziko ochorení srdca a ciev mozgu a dokonca riziko úmrtia v dôsledku nedostatku potrebných oxylipínových derivátov kyseliny arachidónovej.
Ref.:
Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2015 Sep 21. pii: S0952-3278(15)30010-7. doi: 10.1016/j.plefa.2015.07.005. [Epub ahead of print]
The European Food Safety Authority recommendation for polyunsaturated fatty acid composition of infant formula overrules breast milk, puts infants at risk, and should be revised.
Crawford MA1, Wang Y2, Forsyth S3, Brenna JT4.