Nepravidelné kŕmenie

Zita    29.12.2012, 14:26

Dobrý deň,chcela by som sa poradiť ohľadom dojčenia dcéry, ktorá strašne nepravidelne požaduje kŕmiť.Moja malá začala mať niekedy v noci intervaly medzi kŕmením 3-4hod.Za noc považujem časové rozmedzie medzi 19-20hod.večer kedy zhruba sa mi podarí malú uložiť na nočný spánok až do rána 6-7hodiny.Lenže cez deň my malá požaduje sa kŕmiť v kratších časových intervaloch, niekedy keď je nervózna pýta častejšie už aj po hodinke dokonca po pol hodinke a to vždy seriózne papá.Problém však začal teraz nastávať už podvečer kedy už mám tak vyťahané prsníky že ani z oboch naraz pri jednom kojení sa mi malá nevie dostatočne nasýtiť, aspoň taký mám pocit. Môžte mi poradiť ako postupovať? Mám v noci malú budiť na kŕmenie aby tam neboli také veľké časové odstupi od kŕmenia?Malá má 2 mesiace. A ešte som zabudla uviesť že sa odnaúčame od cumlíka tak preto to častejšie prikladanie na prsník cez deň, kedy cumlík nahrádzam prsníkom.V noci tiež teraz cumlík nepoužívame, ale našťastie alebo teraz na smolu neviem nemusím tak často dojčiť.Mám strach aby sa mi nezačalo tvoriť málo mlieka. Za odpoveď vopred ďakujem.

Milá Zita,

nemá zmysel bábätko budiť, nechajte ho dojčiť sa tak často, ako chce v tom čase, keď má o dojčenie záujem, zvlášť, keď píšete, že "seriózne" pije. Potom nemusíte nič meniť. Navyše, keď sa snažíte odstrániť cumlík a tým pádom jej ponúkate prsník namiesto cumlíka, tak je toto normálne a postupne sa to môže meniť. Okrem toho, časté dojčenie dieťatka je normálne. Dôvodov je viacero. Dieťa sa totiž dojčí nielen pre mlieko, nielen z toho dôvodu, že je hladné. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsník,u pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť. A preto je logické, že dieťatko môže chcieť dojčenie často a prípadne dlho, a ak je to možné, je vhodné mu to umožniť. Častým dôvodom pre dojčenie bábätka je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Uspávanie je preto jednou z dôležitých funkcií dojčenia, ktorá nie je len výživová. Ale bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Bolesť, chlad, potreba kontaktu sú rovnako legitímne potreby bábätka aj dieťaťa. A realita je taká, že je normálne, že sa bábätko v noci budí, aby boli uspokojené jeho rozmanité potreby jedinečným prostriedkom - dojčením. Predtým niektoré z týchto potrieb uspokojoval cumlík, teraz je to prsník.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nepravidelné kŕmenie