Menej mliečka

Valika    05.12.2012, 22:47

Dobrý deň mám takmer 6 mesačného synčeka, ktorý je iba dojčený, ale posledných pár dní som spozorovala pokles tvorby mliečka. Malý papá každé 2,5 hodiny a keď ho po papaní zvážim vytiahne si okolo 70 až 110 ml čo sa mi na jeho vek zdá málo a vidím že by ešte chcel papať, ale keď skúšam prsník odstriekať už mi z neho skoro nič nejde. Na váhe priberá. Ako zvýšiť opäť tvorbu mliečka, keďže doteraz som ho mala dostatok???

Milá Valika

prostredníctvom internetu je nemožné vyhodnotiť, či sú potrebné nejaké kroky alebo nie.

Údaj o množstve vypitého mlieka, obzvlášť, ak je získaný vážením, nie je spoľahlivý ukazovateľ toho, či bábätko dobre pije. Navyše váženie pred dojčením a po dojčení je nepresné, pričom taktiež bábätká nemusia pri každom dojčení vypiť rovnaké či "očakávané" množstvo mlieka.

Odstriekanie mlieka nemá výpovednú hodnotu o tom, čo bábätko reálne vypije z prsníka, bábätká môžu piť z prsníka lepšie ako dokážete odstriekať. Množstvo odstriekaného mlieka závisí aj od zručnosti pri odstrekovaní.

Ak chcete posúdiť, či je potrebné zvýšiť tvorbu mlieka, potrebovali by ste urobiť dve veci:
1. požiadať poradkyňu pri dojčení, aby sa s vami stretla a posúdila pitie bábätka.

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

K tomuto si prípadne môžete pozrieť aj tieto videá a porovnať ich s pitím bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2. posúdiť všetky údaje o hmotnosti, ktoré za celé šesťmesačné obdobie máte.

Ak by bolo potrebné zvýšiť príjem materského mlieka bábätka, prípadne zvýšiť vašu tvorbu mlieka, budete spolu s poradkyňou postupovať podľa týchto materiálov (sú v nich uvedené aj prostriedky na zvýšenie tvorby mlieka, vo vašom prípade by mohol prichádzať do úvahy aj bod 7 z nasledovného materiálu):

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/


V tom druhom materiáli sú uvedené aj dôvody, pre ktoré takéto situácie niekedy nastávajú.
Aj keby váš synček skutočne potreboval zvýšiť kalorický príjem, v jej veku nie je umelé mlieko vhodný spôsob - bolo by vhodnejšie začať podávať príkrmy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Menej mliečka