Je vhodne podavat pokracovanie mlieko laktacnou pomockou?

hana kinova    27.11.2012, 17:47

dobry den. dcera ma presne 6 mesiacov, od zaciatku je dokrmovana umelym mliekom (Beba HA), zo zaciatku z flase, ale od cca dvoch mesiacov cez laktacnu pomocku. jedna moja otazka je, ci je vhodne podavat aj vacsie mnozstva UM cez laktacnu pomocku (vypije aj 2 dcl) a druha, ci odporucate aj pokracovacie mlieko, ktore by uz postupne mala dostat, podavat tymto sposobom, alebo prejst na flasku. co sa tyka mojho materskeho mlieka, v noci je dcera len na nom, ale produkcia je stale nizsia a dcera je rano "nevyspata' a mam podozrenie, ci to nie je z hladu, resp. nenasytenia. vopred dakujem za odpoved.

Milá Hana,

pretože má vaša dcérka 6 mesiacov je dobré urobiť nasledovné:

a) začať nahrádzať umelé mlieko príkrmami. Dajte jej toľko jedla, koľko bude mať chuť zjesť v množstvách, ktoré bude chcieť, pričom sa môžete riadiť aj týmito našimi radami:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111

b) snažte sa čo najrýchlejšie nahradiť umelé mlieko príkrmami. Príkrmy, čiže bežné zdravé jedlo, majú v tomto veku pred umelým mliekom prednosť, pretože majú mnoho výhod. Poskytujú čerstvú potravu a ak sú dostatočne rozmanité, tak lepšie a vhodnejšie pokrývajú živiny, ktoré dieťatko potrebuje.

c) dieťa, ktoré v tomto veku papá dostatočné množstvo rozmanitých príkrmov nepotrebuje umelé mlieko vôbec, "pokračovacie" mlieka nie sú potrebné ani pre deti, ktoré nie sú vôbec dojčené. "Pokračovacie" mlieka sú len marketingový ťah firiem, ktoré ich vyrábajú. To neznamená, že by nemohli byť podávané cez laktačnú pomôcku, ale lepšia stratégia je prejsť na príkrmy. Mimochodom, nemusíte sa snažiť prejsť na "pokračovacie mlieko", ani do doby, kým dcérka bude jesť dostatok príkrmov - "pokračovacie" mlieko nie je nejaká vyššia úroveň umelého mlieka č. 1.

d) vaša dcérka v tomto veku nepotrebuje fľašku. Vaším cieľom by mal byť systém: prsník na dojčenie, kedykoľvek neobmedzene, a jedlo plus tekutiny buď v jedle alebo z otvoreného pohárika. Ak v dobe prechodu na príkrmy neprijíma dostatok príkrmov, tak buď používajte laktačnú pomôcku alebo môžete umelé mlieko pridávať do jedla. Fľaša však nie je potrebná.

e) nevieme, aké prostriedky ste skúšali na zvýšenie tvorby mlieka, ale aj v tomto veku by malo zmysel skúsiť zvýšiť tvorbu materského mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

f) nočné budenie nemusí súvisieť s príjmom materského mlieka a väčšinou to tak nie je, bábätká sa v tomto veku budia veľmi často.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je vhodne podavat pokracovanie mlieko laktacnou pomockou?