Voda od smädu

Nika    03.08.2018, 14:02

Dobrý deň. Mám taký špecifický problém. Mám plne dojčenú 3 mesačnú dcérku. Mlieko mám veľmi výdatné pretože malá má 7700g v 3 mesiacoch. Je tučnučká. Pediatrička povedala že je to v poriadku pokiaľ sa len dojčíme. No mám strach o jej zdravie je naozaj veľmi tučnučká preto som natiahla pauzy medzi dojčeniami na 3h aby nepriberala takým tempom ako keď som jej dávala na požiadanie. Mamina mi kázala aby som jej v týchto strašných horúčavách dávala aj vodu napriek tomu že je všeobecne známe že MM obsahuje dostatok vody a také bábo nepotrbuje aditívne tekutiny som jej teda vodu a fľašky začala dávať. A malá bola naozaj smädná lebo pila veľmi dychtivo vodu z fľaše. Napiť MM som jej dať nemohla lebo keď som to tak robila priberala aj kilo za dva týždne. Najprv bolo všetko v poriadku a nezmenilo sa nič na dojčení. No čím dlhšie jej vodu z fľaše dávam všimla som si že sa začala lajdácky prisávať. Na prsníku sa jeduje lebo netečie tak ako fľaška. Spohodlnela. Vidím ten rozdiel a bojím sa že si pokazíme ceckanie tou fľašou. No tiež vidím že jej MM naozaj nestačí a smädná je najmä keď je vonku 33stupňov. Prosím Vás poraďte ako jej dať vodu od smädu bez použitia fľašky? Lebo chcem aby sa naspäť naučila len na prsko a ceckala tak krásne ako doteraz čo najdhšie. Ešte dodám že v utorok bude mať 15.týždňov. Za Vaše rady vopred ďakujem.

Milá Nika,

dobre dojčené a dobre priberajúce bábätko počas prvých 6 mesiacov výlučného dojčenia nepotrebuje žiadne iné tekutiny okrem materského mlieka. A to platí aj pre bábätko, ktoré priberá veľmi dobre, ako to vaše. Takéto priberanie je preňho žiadúce a akékoľvek obmedzovanie dojčenia  so sebou prináša riziká, ktoré teraz začínate pozorovať.

Najskôr k tekutinám: skutočne platí, že výlučné dojčenie znamená len výlučne dojčenie, žiadne iné tekutiny, ani voda, ani žiadne potraviny nemá bábätko dostávať do času, kým o ne neprejaví záujem samo. A to ani v prípade, že počas tohto obdobia nastane obdobie horúčav alebo v prípade, že bábätko trpí horúčkou pri nejakom ochorení. Dojčenie dostatočne dopĺňa potrebu tekutín, a to aj v horúcom lete.
Materské mlieko je pre výlučne dojčené dieťatko omnoho vhodnejšie ako voda, pretože zároveň obsahuje množstvo ďalších látok (vitamíny, minerálne látky, rastové faktory imunitné látky, protilátky a stovky ďalších) a práve tie správne cukry, ktoré podporujú zdravie a rozvoj celého organizmu. Nie je správne dieťatko o tieto látky ochudobniť, a to aj preto, že:

  1. materské mlieko bez ohľadu na teploty vonku má byť jedinou potravinou, ktorú výlučne dojčené dieťa dostáva
  2. pre výlučné dojčenie bez pridania iných tekutín a potravy existujú vedecky podložené dôvody
  3. kŕmenie výlučne dojčeného dieťatka mimo prsníka (napr. podanie vody či čaju vo fľaši) prináša potenciálne riziká pre tvorbu mlieka a pre dojčenie ako také – presne tie, ktoré teraz pozorujete. Ak bábätku podáte nejakú tekutinu fľašou, je možné, že ju dychtivo vypije. To však neznamená, že bolo smädné alebo hladné.
  4. dostatočné dojčenie dokáže zabezpečiť dostatočný príjem tekutín
  5. neexistujú vedecké dôkazy pre podávanie vody výlučne dojčeným deťom bez ohľadu na teploty vonku
  6. výlučne dojčené dieťa nie je to isté ako dospelý človek, navyše cukry, ktoré materské mlieko obsahuje, nie sú tie, ktoré si bežný človek predstaví, keď si predstaví pitie sladeného nápoja. Toto sú cukry, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj mozgu a celého organizmu dieťaťa.
  7. nie je vhodné výlučne dojčené dieťa ochudobňovať o jedinečné živiny, ktoré dostane v materskom mlieku, tým, že by dostávalo vodu. Vaše bábätko nepriberá „priveľa“. Nemá začať dostávať čistú vodu, aby priberalo menej.
  8. materské mlieko z veľkej časti predstavuje práve voda
  9. pár lyžičiek prevarenej vody, ktorá sa pri vysokých teplotách vonku často odporúča, bábätko nezachráni pred dehydratáciou, dobre dojčené dieťa dokáže z prsníka vypiť oveľa viac ako len „pár lyžičiek

V teplých dňoch je teda úlohou mamičiek zabezpečiť, aby bábätko dostatočne často a dostatočne výdatne pilo z prsníka. Vtedy materské mlieko pokryje potrebu tekutín rovnako ako aj potrebu všetkých ostatných látok.

Čo sa týka priberania: Ak výlučne dojčené bábätko rýchlo priberá, je to normálne a dobré. Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie vždy v poriadku a nie je dôvod hovoriť o tom, že priberajú nadmerne. Dojčenie nijako neobmedzujte. Pokračujte v plnom dojčení na požiadanie kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení. Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku. Intervaly medzi dojčením si určuje bábätko samo, môžu byť odlišné každý deň, v tomto sa staršie dieťatko nemusí nijako líšiť od mladšieho.

Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl a ak by sa bábätko s pôrodnou hmotnosťou 3,5 kg pohybovalo na 99. percentile, tak by v 4. mesiaci mohlo mať aj viac ako 9 kg. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Nie ste v tom sama, pozrite si túto diskusiu s množstvom komentárov mamičiek, ktorých bábätká sú tiež "michelinkovia".

Bábätko, ktoré takto dobre priberá, nemá dôvod „držať diétu“. Takéto priberanie je pre neho normálne a správne. Nie je vhodné ho menej často dojčiť ani nahradiť materské mlieko vodou. Naopak, takýto postup môže viesť k problémom s dojčením. Voda nezabezpečuje pre bábätko v tomto veku dostatočnú výživu. Bábätko treba naďalej dojčiť presne tak ako doposiaľ, kedykoľvek, pri akomkoľvek plači a dojčenie neobmedzovať, nenaťahovať intervaly medzi dojčeniami, neskracovať dĺžku dojčenia, nesnažiť sa, aby bábätko prespalo noc. 

V dôsledku obmedzovania dojčenia a podávania vody fľašou sa pravdepodobne znížila tvorba mlieka a bábätká na zníženie tvorby mlieka typicky reagujú tak, ako to popisujú ženy v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Správanie vášho bábätka sa podobá na to, čo si prečítate v úvode článku. Odporúčame vám čo najrýchlejšie stretnutie s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spolu čo najrýchlejšie mohli urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a pre zlepšenie pitia bábätka na prsníku a jeho spokojnejšie správanie. Prečítajte si zatiaľ odporúčania v článku Odmietanie dojčenia, aby ste mohli čo najskôr spoločne s poradkyňou začať odporúčania aplikovať. Kým sa s poradkyňou stretnete, začnite robiť aspoň tieto opatrenia, ktoré môžu pomôcť bábätku, aby sa teraz na prsníku menej hnevalo, kým sa stretnete s poradkyňou:

  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Voda od smädu