Mozem stratit mliecko uz po tyzdni?

Nela    22.07.2012, 19:23

Dobry den, Obraciam sa na Vas s prosbou o pomoc s dojcenim. Moja dcerka ma prave tyzden a museli sme rodit cisarskym. Napriek tomu, ze sestricky prehovarali na prikrmovanie, lebo vraj po cisarskom tak skoro nebudem mat mlieko, a minimalne raz bola dokrmovana, (dozvedeli sme sa dodatocne, inak by som odmietla) na treti den po cisarskom nabehlo mliecko a malicka sa prisavala priblizne kazde 2-3 hodinky. Vzdy najskor pila, po par minutach zacala zaspavat a dudlovat, nepomahalo ziadne steklenie, ani stlacanie prsnika na rychlejsi tok. Ak som ju dala z prsnika dolu chvilu nato ako prestala aktivne sat a zaspala, do pol hodiny bola hore a cela procedura – papanie, spanie a dudlovanie - sa opakovala. Ak som ju nechala na prsku pospat a dudlovat este 30-45 min. a potom odlozila do postielky, pekne prespala aj 3 hodinky. Podla vazenia sestriciek spapala na jedno taketo prisatie cca 50 ml mliecka. Takze malicka papala dobre a ja som sa upokojila a dudlovaciu/spaciu cast dojcenia som brala pozitivne – ako nas kontakt koza na kozu, spolocne chvilky len nas dvoch. Avsak doma nam tento rezim vydrzal sotva den. Malicka sa dozaduje byt na prsku takmer neustale, inak ako na prsku ani nespi, len place. Saje len malu chvilocku, potom zacne zaspavat. Stlacanie prsnika nepomaha. Malicka je uz nervozna aj ked je prisata, mrnci a je nespokojna. Ked prisata nieje takmer stale placka a dozaduje sa. Kontakt koza na kozu ani pestovanie jej nestaci, vie sa ukludnit len prisatim. Bojim sa, ze je hladna - ci mam dost mliecka, pretoze aj ked som skusala odstriekavat , podarilo sa mi odstriekat sotva 2 cl, aj to len velmi tazko, po kvapkach a velmi dlho to trvalo. Mohla som „stratit mliecko?“ Mozem mat zlu techniku prisatia aj ked nemam ziadne bolesti a problemy s bradavkami? Ako mam postupovat? Dakujem Vam vopred za radu Nela

Milá Nela,

vašu otázku nie je možné riešiť cez internet, na to, aby ste získali pomoc potrebujete v prvom rade skontaktovať laktačnú poradkyňu, ktorá vám kroky, ktoré popíšeme, bude vedieť prakticky ukázať.

Váženie počas vášho pobytu v nemocnici nie je smerodajné pre to, či bábätko skutočne dobre pije. "Stratiť" mliečko už po týždni nie je veľmi pravdepodobné, ale otázka je, či bábätko v nemocnici skutočne dobre pilo mlieko, či bolo správne prisaté, či je správne prisaté teraz a ako teraz vyzerá pitie na prsníku. Je totiž možné, že už samotná úprava dojčenia a prisatia by pomohla vášmu bábätku, aby získavalo viac mlieka a aby dobre pilo a neplakalo, ale je možné, že je potrebné urobiť aj oveľa viac a toto je možné odlíšiť v priamom kontakte s poradkyňou. Je totiž možné, že vaše bábätko potrebuje byť prisaté po tom, čo sa dobre napije, ale je aj možné, že by potrebovalo pomoc na to, aby pilo lepšie a efektívnejšie.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách sa tiež naučíte poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko.

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Pozrite si aj fotky správneho prisatia, pretože správne prisatie zvyšuje množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

S týmto vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, prípadne skúste podľa obrázkov použiť priečnu polohu. V každom prípade, výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka.

Prečítajte si tiež tento návod na to, ako zlepšiť prijímanie mlieka zo strany bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

To, či si odstriekate mliečko nie je ukazovateľom toho, koľko mlieka máte. Bábätko, ktoré pije na prsníku, získava mlieko efektívnejšie ako ste toho vy schopná odstriekavaním, navyše odstriekavanie je špecifická zručnosť, odlišná od dojčenia, a sú mamičky, ktoré dojčia bez problémov, ale odstriekavať sa nikdy nenaučili. Takže množstvom odstriekaného mlieka sa netrápte. A áno, je možné, aby ste prisatie nebolo správne, hoci vás nič nebolí.

Bábätko zaspáva pri dojčení preto, lebo sa tok mlieka spomalí, bábätká reagujú na tok mlieka. Znamená to, že potrebujete bábätku pomôcť, aby získalo lepší tok mlieka a návod na to sú jednotlivé uvedené body.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mozem stratit mliecko uz po tyzdni?