Dojčenie - dokrmovanie na noc?

Lucia    16.06.2011, 12:39

Môj synček má 2 týždne a 2 dni. Mliečko sa mi rozbiehalo trošku pomalšie, lebo som po cisárskom. Snažím sa ho dojčiť, ale stále mám pocit, že má málo a najmä na noc ho prikrmujeme. Tak veľmi by som chcela prestať s prikrmovaním. Keď ho dojčím, tak aj 2-3 hodinky je prisatý. Dosť často zaspinká na prsníku. Niekedy sa pustí sám, ale niekedy keď ho odoberiem, hneď reaguje a chce znovu. Niekedy mám pocit, že to už ide a potom príde zase doba a neustále plače a vtedy sa bojím, že je hladný. dokáže byť hore aj 5 hodín a potom som už aj ja veľmi unavená a vyčerpaná. Je správne ho držať tak dlho na prsníku? Je správne ho prikrmovať na noc? Vtedy vydrží aj 5-7 hodín spinkať vkuse. Vopred ďakujem za odpovede.

Milá Lucia,

dojčenie po cisárskom reze je rovnaké ako dojčenie po fyziologickom pôrode, ale skutočnosť, že bábätko je prvýkrát dojčené neskôr, prípadne už v nemocnici dokrmované, môže spôsobiť to, že nie je také jednoduché dojčiť. Váš synček má dva týždne a v tomto veku je pre dojčenie možné urobiť veľmi veľa. Je možné prestať s prikrmovaním. Potrebujete dobrú pomoc priamo od poradkyne pri dojčení. Odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže postupy, ktoré vám môžu pomôcť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho vám odporúčame nasledovné kroky:

1) Môže vám pomôcť, ak s pomocou poradkyne pri dojčení zlepšíte polohu a prisatie bábätka tak, aby získavalo čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

2) Aby vaše bábätko vypilo viac mlieka, môžete používať stláčanie prsníka, ktoré vám poradkyňa ukáže:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

3) Potom, ak je to potrebné, bylinkami a inými prostriedkami je možné zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Poradkyňa bude vedieť zhodnotiť príjem mlieka na prsníku a bude vedieť povedať, či je dokrmovanie skutočne nevyhnutné. Toto sa cez internet nedá posúdiť, hoci je možné, že niekedy sú bábätká dokrmované len preto, že plačú, nevedia sa utíšiť alebo zaspať. Toto nie je dôvod na dokrmovanie. Ak je dokrmovanie potrebné, treba sa vyhnúť fľaši a dokrmovať bábätko cievkou na prsníku, čo vám tiež ukáže poradkyňa:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Bábätká niekedy zaspávajú na prsníku, preto, lebo tok mlieka nie je dostatočný. V takom prípade treba postupovať podľa bodov 1 - 3. Ak sa bábätko dostatočne na prsníku napapá, je v poriadku, ak na prsníku zaspí. Rovnako je normálne, že chce byť dlho prisatý za predpokladu, že počas dojčenia sa dostatočne napije. Skúste ho nosiť v nosiči/šatke, čo vám uľahčí jeho pobyt na prsníku a pomôže mu, aby mohol byť prisatý a spať. Poradkyňa vám pomôže vyhodnotiť pitie mlieka a vy sa nebudete musieť báť, či pije dosť. Ak je bábätko dlho hore, ako píšete, je dôležité, aby ste sa zamerali na výdatné dojčenie a tiež, aby ste našli spôsoby, ako ho uspať, pretože bábätká nemusia zaspať samy od seba, prípadne, ak ich pri zaspávaní vyrušíme tým, že ich zoberieme dolu z prsníka, tak sa zobudia a sú hore, napriek tomu, že by inak boli spali. Ak sa spojíte s poradkyňou, je pravdepodobné, že vám dokáže poradiť tak, aby dokrmovanie na noc nebolo potrebné. Ďalej môžete zvýšiť fyzický kontakt so synčekom (ležať a spať s nímv posteli, ideálne aj v kontakte koža na kožu, čiže matka vyzlečená do pol pása a bábätko v plienke), toto pomôže dojčeniu, spaniu aj tvorbe mlieka.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie - dokrmovanie na noc?