Prikrmovani velkeho ditete

Lucie Paulinova    16.12.2014, 22:24

Dobry den, Synovi jsou 4 mesice je vylucne kojeny, kojeny na pozadani. Aktualne ma 71 cm a 7400g. Podle pediatra je to velke robustni dite a kvuli tomu mame zacit pomalu prikrmovat (normalnim jidlem). Ziviny z materskeho mleka mu pry uz stacit nebudou. Stale ale pribyva nadprumerne, aktualne 140g za tyden. O jidlo zajem zatim nejevi. Chtela jsem pockat do ukonceneho 6.mesice, ale ted vaham. Jaky je vas nazor? Podle ceho se ridit? Dekuji.

Milá Lucie,

hmotnosť vášho bábätka je úplne v norme, nie je na nej nič neobvyklé. A ak dobre priberá, prečo by mu dojčenie nemalo postačovať? Priberanie je dôkaz toho, že je úplne postačujúce. Pokračujte v dojčení bez obmedzení tak ako doposiaľ.

Ak výlučne dojčené bábätko rýchlo priberá, je to normálne a dobré. Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie vždy v poriadku a nie je dôvod hovoriť o tom, že priberajú nadmerne. Dojčenie nijako neobmedzujte. Pokračujte vo výlučnom dojčení na požiadanie kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení a s príkrmami nezačínajte podľa kalendára, alebo hmotnosti bábätka, ale podľa toho, či je bábätko pripravené na príkrmy a prejavuje o ne záujem (je schopné si vziať potravu z taniera, keď napr. jedia dospelí). Prečítajte si viac o tom, ako zavádzať príkrmy tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku. Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl a ak by sa bábätko s pôrodnou hmotnosťou 3,5 kg pohybovalo na 99. percentile, tak by v 4. mesiaci mohlo mať aj viac ako 9 kg. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). 

Bábätko, ktoré takto dobre priberá, nemá dôvod „držať diétu“. Takéto priberanie je pre neho normálne a správne. Nie je vhodné ho menej často dojčiť ani nahradiť materské mlieko vodou. Naopak, takýto postup môže viesť k problémom s dojčením. Voda nezabezpečuje pre bábätko v tomto veku dostatočnú výživu. Bábätko treba naďalej dojčiť presne tak ako doposiaľ, kedykoľvek, pri akomkoľvek plači a dojčenie neobmedzovať, nenaťahovať intervaly medzi dojčeniami, neskracovať dĺžku dojčenia, nesnažiť sa, aby bábätko prespalo noc. 

Niekedy sa v tejto situácii nesprávne odporúča vytvárať väčšie intervaly medzi dojčeniami používaním cumlíka. Dojčenie na požiadanie je dôležitou podmienkou pre úspešnosť dojčenia z dlhodobého hľadiska práve preto, že dojčenie nie je len o kŕmení. Aj ostatné potreby dieťaťa sú regulérne potreby, ktoré dojčenie môže pomôcť uspokojiť a ktoré je dôležité napĺňať. Riešením rýchleho priberania bábätka nemá byť používanie cumlíka. Cumlík znemožňuje dojčenie na požiadanie a to prináša viaceré riziká, vrátane rizika predčasného odstavenia.

Príkrmy sa ani pri ostatných bábätkách nezavádzajú preto, že materské mlieko po 6. mesiaci „už nestačí“. Dôvodom je to, že približne v 6. mesiacoch začínajú bábätká o príkrmy prejavovať záujem. Príkrmy je aj pri „veľkom“ bábätku možné zavádzať okolo 6. mesiaca, nie skôr, ale až keď o ne bábätko prejaví záujem: naťahovanie sa za jedlom, snaha jesť jedlo rodičov, schopnosť vziať kúsky jedla do prstov, schopnosť prehĺtať, schopnosť sedieť s oporou a pod. Príkrmy má jesť v množstve, ktoré je preň vyhovujúce, a má byť naďalej dojčené v rovnakej miere ako predtým. Ani v období zavádzania príkrmov sa nemá znižovať počet dojčení alebo množstvo mlieka, ktoré bábätko počas dojčenia vypije. Vaše bábätko bude mať dostatok živín z materského mlieka, bez ohľadu na to, či priberá viac, ako niektoré iné bábätká.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prikrmovani velkeho ditete