Nechať dieťa cumlať prsník?

Zuzana borisová    14.12.2014, 12:17

Mimuško 3 a pol mesačné, výlučne dojčené, pomerne spokojné. Spokojné preto, lebo je stále na prsku - deň-noc. Krásne na ňom spinká, keď sa preberá, len pocucká a spí ďalej. Keď je hore, je spokojný u kohokoľvek a kdekoľvek. Zaujímal by ma Váš názor - nechať dieťaťu prsník cumlať alebo nie? Bolestivé bradavky nemám, ale mám ešte 5ročného syna :-) A sem-tam treba aj navariť. Cez deň sa nosíme v šatke. Takže ete raz otázka: Nechať dieťaťu prsník na cumlanie? Ďakujem za odpoveď a som ve+mi rada, že ste. Určite prispejem peniažkami. Zuzka

Milá Zuzana,

ďakujeme za milé slová a budeme veľmi vďační, ak nás finančne podporíte, aby sme mohli udržať fungovanie poradne dojčenia a pomáhať ďalším mamičkám.

Vo všeobecnosti - správanie bábätka, ktoré chce cumlať prsník, je úplne normálne. Toto je jedna z funkcií dojčenia, a preto je to úplne v poriadku. Jediná vec teda je, nájsť spôsob, ako toto môže fungovať aj popri vašej starostlivosti o domácnosť a staršie dieťatko.

Vaše bábätko sa správa tak, ako väčšina dojčených bábätiek v tomto veku. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu či bolesti a pod. To, že dieťatku ponúknete prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia budete využívať, čo je správne. Dojčenie vám tak bude pomáhať v situáciách, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, túto schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo dieťatko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz ich prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin v čase, keď to je pre bábätko nesmierne dôležité. Dojčenie mu dá základ na to, aby neskôr v živote mohlo byť nezávislé a samostatné, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávilo pri dojčení a ktoré mu dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jeho ťažkosti.

Používanie šatky vám istotne nesmierne pomáha, toto je veľmi dobrý pomocník.

Prezrite si aj túto elektronickú fotoknižku s názvom Aj s deťmi sa to dá od Veroniky Mihalskej, ktorá ukazuje život mamičky s dvomi maličkými deťmi, ktoré boli obe dojčené a nosené:
http://www.cewecolor.cz/index2.php?option=com_souteze11&view=soutez&id=6597

Pozrite si aj video dojčenia popri zaväzovaní šatky s maličkým bábätkom. A podobné video dojčenia a viazania do šatky s väčším dieťatkom.

Nosenie bábätka s voľnými rukami matke umožňuje, aby počas dojčenia mohla vykonávať aktivity, ktoré ju bavia alebo ktoré potrebuje vykonať. Dieťa môže v nosiči spať, dojčiť sa, či z neho vnímať okolie a nosenie spolu s dojčením tak dokáže matke zjednodušiť život. Nosenie je dokonca pre vaše dieťa dôležité, pretože prispieva k jeho rozvoju, je to potreba, s ktorou sa rodí a ktorá prirodzene odznie, keď sa naplní, keď je dieťa dostatočne nosené. Nemusíte sa teda obávať, že by bolo rozmaznané alebo že by si na nosenie zvyklo, pretože každé dieťa bude prirodzene chcieť chodiť a samo skúmať svet. Ak si vyberiete nosič a naučíte sa ho dobre používať, hmotnosť dieťaťa sa rozloží lepšie, než keď ho držíte na rukách. Správne nosenie nie je teda pre chrbticu problém. 

Okrem toho obdobie, kedy bude bábätko takto intenzívne potrebovať dojčenie, nebude trvať večne, čoskoro bude vaše bábätko zaujímať aj okolie a lozenie, chodenie, zahrá sa so starším synčekom. Aby ste to dovtedy dokázali vydržať jednoduchšie, odporúčame vám nájsť si vo svojom okolí podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej nájdete mamičky s bábätkami, ktoré sa správajú podobne a mamičky so staršími deťmi, ktoré vám dajú víziu toho, ako to bude už čoskoro úplne iné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nechať dieťa cumlať prsník?