Dojcenie pocas tehotenstva

Lenka    02.12.2014, 10:40

Dobry večer, je mozne zacat dojcit 2,5 ročnu dceru v tehotenstve? Odstavila som ju pred polrokom, ale stale sa dozaduje prsnika. Som v 17 tt a vsimla som si, ze sa mi začina tvorit kolostrum, ktore by jej velmi pomohlo. Je mozne prikladanim k prsniku zvysit tvorbu mlieka a nasledne dojcenie? Dakujem

Milá Lenka,

pokiaľ sa vaše dieťatko chce dojčiť, nie je dôvod mu to neumožniť. Aj v tomto veku stojí za to obnoviť dojčenie, dcérka sa môže dojčiť ešte celé mesiace, čo bude mať význam pre jej zdravie, pre správny rozvoj mozgu, imunity, viacerých orgánov v jej tele, pre rozvoj sánky a čeľuste tak, aby sa pozitívne ovplyvnilo zdravie jej zubov pre celý život. Prečítajte si pár tipov, ako sa možno pokúsiť začať dojčiť dieťatko v jej veku v tejto odpovedi z poradne:

Je mozne zacat dojcit 2.5 rocne dieta? http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1217

Je normálne, že sa vám tvorí kolostrum, takto to má byť a určite by bolo pre dcérku veľmi prospešné, aby ho pila, ak sa bude chcieť dojčiť. Pre dojčenie takéhoto dieťaťa nie je dôležitá tvorba mlieka matky, preto je možné, že dcérka sa bude spokojne chcieť dojčiť, aj keď množstvo mlieka nebude veľké, tak, ako to v tehotenstve prirodzene je, pretože tvorba mlieka je ovplyvňovaná tehotenskými hormónmi a nie je spôsob, ako ju zvýšiť. Postupne v priebehu tehotenstva sa tvorba mlieka postupne zvyšuje, ale vy sama neurobíte nič preto, aby sa zvýšila. Napriek tomu dcérka bude piť nejaké množstvo mlieka, ak by sa prisávala a to, že sa chce dojčiť je podstatné.

V tejto súvislosti sa mamičky často pýtajú, či staršie dieťa „nevypije mladšiemu kolostrum“, ak sa bude dojčiť počas tehotenstva, ak by vás trápila táto otázka, prečítajte si, prosím, túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1331



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie pocas tehotenstva