Bolestivá bradavka

Judita    11.11.2011, 18:47

Pekný večer prajem. Mám 5 týždňového synčeka, ktorého výlučne dojčím, ale iba z pravého prsníka lebo ľavú som mala infikovanú stafilokokom a načas som z nej iba odstrekovala mliečko a nemám v nej toľko mliečka aby sa znej synček napapal. Na pravom prsníku na bradavke sa po kojení objaví biely pluzgier, ktorý strašne bolí po dojčení aj počas nej. Po 10 - 15 minú zmyzne akoby sa stiahla do bradavky a vôbec nič nevidno, ako keby bola bradavka úplne zdravá. Prosím o radu, lebo by som strašne chcela dojčiť naďalej, ale mám strašné bolesti. Ďakujem.

Milá Judita,

veríme, že dojčenie je pre vás momentálne pravdepodobne nepríjemné a bolestivé. Bolesť pri dojčení sa však dá odstrániť. Ako prvý krok môžete vyriešiť spomínaný pľuzgier na bradavke, ktorý by bolo vhodné po dojčení prepichnúť vysterilizovanou ihlou. Do pľuzgierika jemne pichnite tak, aby ste ho otvorili a potom môžete odstriekať mlieko, ktoré odtiaľ pôjde, ktoré niekedy môže mať zhustenú konzistenciu. Vaša bolesť má istotne príčinu, ktorú treba odstrániť a stafylokoková infekcia je pravdepodobne len sekundárna infekcia, ktorá sa k tejto príčine pridružila.

Okrem toho by bolo dobré upraviť aj dojčenie, aby došlo k zmierneniu bolesti a následnému odstráneniu jej príčiny. Ide o úpravu prisatia a polohy bábätka pri dojčení tak, aby pri dojčení dochádzalo k čo najmenšiemu poškodzovaniu bradavky. S touto úpravou vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, ktorú si môžete vybrať z nášho zoznamu poradkýň. Poradkyňa vám takisto podľa vašej aktuálnej situácie bude môcť odporučiť prostriedky, ktoré pomôžu k vyliečeniu bradaviek. Môžete pri liečbe postupovať podľa tohto protokolu.

Zníženú tvorbu mlieka v jednom prsníku môžete takisto riešiť v spolupráci s poradkyňou pri dojčení. Môžete sa pokúsiť podniknúť všetky kroky, ktoré sú popísané v tomto materiály o zvýšení tvorby mlieka.
Spolu s poradkyňou pri dojčení zhodnotíte pitie bábätka a poradkyňa vám pomôže, aby vaše bábätko začalo získavať viac mlieka z prsníka. V mnohých prípadoch stačí urobiť potrebné úpravy v polohe, prisatí a použiť stláčanie prsníka a situácia sa zlepší. Niekedy treba podniknúť aj ďalšie kroky, ktoré sú popisované v zmieňovanom materiály - ako napríklad užívanie byliniek v kapsuliach.

Taktiež je dôležité, aby ste začali dojčiť z oboch prsníkov, infekcia, ktorú máte (ani tá stafylokoková) bábätku nevadí a je dôležité, aby ste pokračovali v dojčení aj na druhom prsníku.
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolestivá bradavka