Zápal prsníka?

Mirka    04.06.2013, 21:49

Mám 3 týždňové dieťa. Týždeň po pôrode som dostala asi zápal prsníka - vysoké teploty, začervenalý prsník, no bez hrčky a len so slabými bolesťami. Paralenom sa mi nepodarilo 3 dni znížiť teplotu, tak som súhlasila s antibiotikami. Po nich mi klesla tvorba mlieka, s tým mám skúsenosť už z predošlého dojčenia, takže som hneď začala dokrmovať cievkou na prsníku. Dnes je 5 deň po dobratí antibiotík, mlieka ešte stále nie je dostatok, snažím sa podľa vašich návodov o čo najlepšie prisatie, o stláčanie prsníka, no stále musím dokrmovať. Dnes som dostala zas mierne bolesti prsníka (toho istého, no na inom mieste) a teplotu, ktorá stále stúpa a paralen nezaberá. Zatiaľ sa začervenanie nedostavilo ani žiadna hrčka. Je možné, že môžem dostať zápal prsníka aj keď mám málo mlieka? Dá sa to riešiť aj inak než antibiotikami, po ktorých znova stratím mlieko? Ďakujem.

Milá Mirka,

vašu situáciu nie je možné riešiť cez internet. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že antibiotiká neznižujú tvorbu mlieka, tvorba mlieka sa vo vašom prípade znížila z iných dôvodov, jedným z nich môže byť horúčka alebo menej časté dojčenie z daného prsníka počas horúčky. Odporúčame vám, aby ste sa obrátili na poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spolu vyhodnotili výdatnosť dojčenia, či je skutočne potrebné dokrmovať a čo je možné urobiť pre zvýšenie tvorby mlieka a najmä riešiť problém s prsníkmi.

Ak nemáte v prsníku hrčku ani nič zatvrdnuté, tak to nie je zápal prsníka. Je otázne, či bolo užívanie antibiotík správnym postupom. Aj napriek tomu, že je možné, že nemáte zápal prsníka, môžete mať príznaky, ktoré opisujete: horúčky, začervenanie, bolesti. Jednou z možností, prečo to tak je, je upchatie mliekovodu (hoci aj na túto diagnózu je podmienka, aby ste mali hrčku v prsníku) alebo infekcia kandidózou či iné príčiny. Čo sa týka všeobecnej liečby prečítajte si tento dokument o riešení zápalu prsníkov či upchatých mliekovodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/

Je pravdepodobné, že by vám mohla pomôcť liečba na kandidózu - návod nájdete tu:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/kandidoza/

Ak máte aj teraz horúčky a bolesti, môžete si dať ibuprofen, ktorý ich zmierni tak, aby ste zvládali dojčiť a mohli riešiť skutočnú príčinu.

Bez osobného vyšetrenia nie je možné zatiaľ povedať viac.

Pri horúčkovitých ochoreniach je možné, že sa zníži tvorba mlieka, preto urobte kroky popísané v tomto dokumente na to, aby sa zvýšila:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

K tomuto si prečítajte aj tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

V situácii, v ktorej sa nachádzate, je okrem vyriešenia bolestivého prsníka potrebné urobiť aj úpravu dojčenia tak, aby sa táto situácia už neopakovala. Spoločne s poradkyňou by ste mali osobne prejsť tieto kroky:

- návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

- naučiť sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zápal prsníka?