Dojčenie a UM
Mirka 19.11.2024, 13:57
Dobrý deň, rada by som sa opýtala. Mám syna, má necelých 13.mesiacov. Od narodenia je plne dojčený,dostáva prsník na požiadanie aj počas dňa, pomedzi tuhú strach ktorú príjma od 6.mes ako to pri dojčenych deťoch býva odporúčané. Podstata problému ale nastáva že už vyše 2.mesiacov sa cítim príliš vyčerpane z dojčenia :-( denné dojčenie má absolútne neobmedzuje a neprekáža mi ale nočné… no je to katastrofa. Počas noci ho dojčím aj 5-7X kde mám pocit že menej papá ako si len ,, naprázdno dudká ‘’. Ja som už skutočne vyčerpaná a unavená :-( ale neviem sa rozhodnúť. Bolo by v poriadku večer pred spaním ho dokrmovať umelým mliekom? Denne kojenie by som nechala, dojčiť prestať zatiaľ nechcem ( aj keď o pól roka mame v pláne otehotnieť znovu ) a nechcela by som asi kojiť dve deti naraz. Aký je vek dieťaťa správny na odstavenie? Som sklamaná sama zo seba že mám už takéto myšlienky ale som skutočne unavená ???? prosím poraďte mi … ďakujem
Milá Mirka,
je pochopiteľné, že sa cítite vyčerpaná. Vo vašej situácii existujú riešenia, ktoré spoločne môžu pomôcť, aby ste vládali pokračovať. Typicky však v takejto fáze akútneho vyčerpania nie je jednoduché nad možnými riešeniami uvažovať a ani ich realizovať. Preto vám odporúčame pristúpiť k tejto situácii tak akútne, ako ju teraz pociťujete a požiadať o pomoc rodinu alebo známych, aby sa pre vás podarilo vytvoriť niekoľko dní priestor, aby ste mohli cez deň odpočívať a prípadne sa vyspať a niekto by sa v čase vášho oddychu zahral s dieťatkom, nemuseli by ste variť, upratovať, či venovať sa iným povinnostiam, ktoré teraz robíte. Keď načerpáte energiu, skúste prehodnotiť svoju situáciu a urobiť kroky, aby ste sa cítili lepšie.
Niekedy častosť nočných precitnutí súvisí aj s tým, koľko mlieka získava bábätko pri dojčení počas dňa. A hoci sa môže zdať, že sa dojčí počas dňa a noci dostatočne často, ak máte pocit, že bábätko len naprázdno „dudká“, je možné, že vám pomôže vyhodnotiť príjem mlieka pri dojčení, s čím vám môže pomôcť profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY:
https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
ktorá môže s vami pracovať aj na odstránení typických príčin zníženia tvorby mlieka pri väčšom dieťatku:
https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/
a ak by to bolo potrebné, prejde s vami kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:
https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/
Jedna dobrá správa je, že tento vek bábätka je typicky najhorším obdobím, čo sa týka častosti dojčenia a postupne sa bude situácia zlepšovať. To, že sa dieťatko v noci často budí, súvisí s prudkým rozvojom mozgu v tomto období. Aj preto má zmysel hľadať riešenia, ktoré pomôžu zachovať dojčenie, pretože ukončenie dojčenia neznamená automaticky, že dieťa sa prestane budiť. Jeho budenie totiž nie je spôsobené dojčením. Ak sa prestane pri precitnutí bábätko dojčiť, bude potrebné zameniť túto formu starostlivosti v noc za inú a pre väčšinou rodičov sú iné možnosti (nosenie na rukách, v nosiči, skákanie na fitlopte, chodenie po izbe, aby dieťa znova zaspalo) omnoho náročnejšie. Aj preto rodičia, ktorí ukončia nočnú starostlivosť o dieťa dojčením, sú väčšinou nútení dieťa nechať vyplakať. Nemusí to byť vždy jednoduché či príjemné, ale rodičmi sme aj v noci, a maličké deti si vyžadujú aj nočnú starostlivosť. A celková dĺžka dojčenia typicky súvisí s tým, ako dlho potrebuje dieťa pomoc s nočným zaspávaním. Neexistuje univerzálne správna odpoveď na to, ako by ste spolu s bábätkom mali spať, ale mnohé matky zisťujú, že sú menej unavené, ak urobia niektoré z týchto zmien:
1) Zmeny, ktoré sa týkajú matky
• Časť nočnej únavy je naozaj možné eliminovať tým, že prijmeme, že dieťatko sa v noci budí, prestaneme prebudenia počítať a nadobudneme istotu, že každé dieťa raz samo od seba noc prespí. Mnohé ženy vravia, že po tom, čo sa prestali snažiť v noci urobiť nejakú zmenu, tak sa vyspali oveľa lepšie. Nie že by sa ich deti nebudili, budili sa pravdepodobne rovnako, ale zobudenie zabralo len krátky okamih, a preto ráno ani nevedeli, koľkokrát boli hore. Keď sa ráno zobudíte s tým, že nebude vedieť, koľkokrát ste boli hore, budete sa cítiť lepšie.
• Ak sa matka pokúsi nájsť v noci počas spania a dojčenia maximum pohodlia, môže sa cítiť oveľa lepšie, ako keď zostane ležať nepohodlne a ráno ju bolí chrbát. Takáto zmena môže zahŕňať použitie vankúša pre oblasť kolien, členkov, chrbta ako aj dostatok priestoru na spanie.
• Spoločné spanie dieťaťa s matkou veľmi zjednodušuje nočné dojčenie. Vezmite si dieťa do postele, vytvorí sa medzi vami takzvaná nočná harmónia, v rámci ktorej sa síce dieťa bude rovnako budiť, ale nepreberie sa úplne, vy ho budete môcť začať dojčiť hneď a rýchlo spoločne zaspíte.
Prečítajte si túto skúsenosť matky Janky:
"Ja mám odskúšané obe možnosti. Pri staršom synovi som si povedala, že s nami v posteli spať nebude. Môj spánok vyzeral tak, že som sa postavila, vzala malého z postieľky, po sediačky ho nadojčila, veľakrát som pri tom takmer zaspala, potom som dala malého do postieľky a sama som si ľahla. Často sa stávalo, že keď som ho položila, zase bol hore, takže znova na prsník, pocuckal si a zaspal. Takto to bežne bolo aj 8-11-krát za noc.
Druhého synčeka mám v posteli od jeho narodenia. V noci dojčím ani netuším koľkokrát. Malý sa obslúži sám. Vyspíme sa všetci úplne v pohode, lebo malý nestihne ani zaplakať alebo zamrnčať a už má prsník k dispozícii.
Skúste hádať, v ktorom prípade som bola viac unavená. Navyše podvedomie funguje vždy. Povedala by som, že keď je maličký teraz pri mne, som pokojnejšia a aj vďaka tomu sa dokážem lepšie vyspať. A to som od pôrodu za posledných 9 mesiacov nespala vkuse dlhšie ako 2 hodiny."
Keď sa bábätko prebudí a bude sa dojčiť, najskôr myslite na svoj chrbát a uložte sa tak, aby to v prvom rade bolo pohodlné pre vás (niekedy je veľmi nepohodlné dojčiť tak, že bábätko je vedľa vašej postele v postieľke, a to aj ak je postieľka bez bočnice, pretože takto nie je jednoduché nájsť dobrú polohu pre váš chrbát - s bábätkom vo vašej posteli je to omnoho pohodlnejšie), ak to potrebujete, nájdite si nejakú podložku (vankúš, perinu), ktorú si dáte za chrbát. Prečítajte si tieto skúsenosti matiek z nášho Facebooku, potvrdzujúce, že veľkú časť bolestí chrbta je možné odstrániť cvičením a spevnením chrbtových svalov.
• Pomôže, ak sa matka ohľadne nočného spánku snaží hľadať riešenia, ktoré by jej vyhovovali už cez deň, nie v noci, keď na to nemá energiu.
• Je možné urobiť zmeny v každodennej rutine, vďaka ktorým by si matka cez deň viac odpočinula, napríklad:
- pôjdete si ľahnúť večer hneď s dieťaťom, aby ste sa mali možnosť vyspať čo najdlhšie, pretože niektoré ženy využívajú čas po zaspatí dieťatka na domáce práce a potom spia skutočne málo,
- niekedy matkám napríklad pomôže, keď si dieťatko skoro ráno po nadojčení zoberie otec, než odíde do práce a umožní matke, aby sa ešte nejakú chvíľu vyspala,
- mnohým matkám pomôže, ak začnú dieťa počas denných spánkov uspávať inde ako v kočíku, s ktorým následne celé hodiny počas spánku dieťaťa často v zime a nepríjemnom počasí kráčajú po vonku. Mnohé ženy po zmene tejto rutiny, keď dieťa napr. začali uspávať pri domácich prácach v detskom nosiči alebo doma pri dojčení, prestali byť vyčerpané z častých a dlhých prechádzok s kočíkom a zvládali jednoduchšie nočnú starostlivosť o dieťatko.
• Ak je to nevyhnutne potrebné, urobte potrebné zmeny v nočnom dojčení
Nič nebráni tomu, aby ste na základe dokonalého poznania svojho dieťaťa, poznania, ktoré ako jeho matka máte, urobili potrebné kroky na zmenu danej situácie, ak to považujete za potrebné.
2) Zmena, ktorá sa týka dieťaťa
Niektoré deti niekedy akceptujú nočné zmeny, ak sú urobené v súlade s ich povahou. Niekedy súhlasia s držaním za ručičku, hladkaním a spievaním či masážou, a to bez toho, aby plakali. A niektoré deti potrebujú ešte čas na to, aby v noci zaspali po precitnutí bez pomoci alebo aby akceptovali iné spôsoby uspatia bez plaču. V takom prípade ešte počkajte a pokúste sa o zmenu neskôr. Čo nie je možné dnes, môže byť možné o pár týždňov. Navyše pre mnohé ženy je vlastne dojčenie jednoduchší spôsob, ako dieťa naspäť v noci uspať, pretože na rozdiel od hladkania, spievania, či nosenia sa pri dojčení dá spať.
Prečítajte si tieto tipy matiek pre zvládnutie nočného dojčenia.
Dôvodov nočného budenia bábätiek v tomto veku môže byť veľa, všetky sú normálne a patrí medzi ne hlavne potreba znovu naspäť zaspať po tom, čo sa skončí jeden spánkový cyklus. Je dosť dobre možné, že niekto si môže myslieť, že bábätko by v 6. mesiacoch nepotrebovalo piť viac ako jedenkrát za noc. Možno. Ale bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Bolesť, chlad, potreba kontaktu sú rovnako legitímne potreby bábätka aj dieťaťa. A realita je taká, že je normálne, že sa bábätko v noci budí, aby boli uspokojené jeho rozmanité potreby jedinečným prostriedkom - dojčením. Otázku nočného budenia preto nerieši umelé mlieko, kaša, či iné jedlo - deti sa nebudia z dôvodu hladu, budia sa pre iné dôvody a tieto dôvody najlepšie pokrýva dojčenie. Navyše deti v tomto veku umelé mlieko nepotrebujú, ani ak by neboli dojčené. Mliečna kaša nie je žiadny zázračný prostriedok na celonočný spánok bez ohľadu na reklamy, ktoré sa vás o tom snažia presvedčiť. Vaše bábätko nepotrebuje ďalšie mlieko v mliečnej kaši, má dostatok materského mlieka a komerčne vyrábané kaše sú len drahými výrobkami, ktoré sa nevyrovnajú tomu, čo môžete bábätku normálne dať jesť - akékoľvek obilniny či v konečnom dôsledku akékoľvek iné jedlo, ktoré bežne jete. Rovnako snaha o nahradenie nočného dojčenia ponúknutím vody alebo iného nápoja fľašou nevedie k ničomu. To, že dieťa pije počas dojčenia materské mlieko, je vynikajúce a dôležité, ale z pohľadu nočného budenia je pre dieťa mimoriadne dôležité niečo iné: a síce satie na prsníku, prítomnosť matky, schopnosť dojčenia naspäť dieťa uspať, a podobne. Toto nie je možné nahradiť vodou, mliekom, fľašou alebo čímkoľvek iným. Ide o dôležitú potrebu dieťatka, ktorá po jej naplnení sama od seba odznie a zanechá po sebe puto dôvery medzi vami a dieťatkom a toto vám už nikto nevezme.
V dojčení je možné pokračovať aj v tehotenstve a potom po narodení ďalšieho dieťatka. Má zmysel zvážiť aj takúto možnosť, pretože ak sa pýtate na vek, kedy sa typicky končí dojčenie, odpoveďou je, že deti sa potrebujú dojčiť dlhšie, ako 2 roky, aj Svetová zdravotnícka organizácia vyzýva, že po 2 rokoch by dojčenie malo pokračovať ďalej. Existuje množstvo dôvodov, prečo to má zmysel:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/
Dojčenie je forma starostlivosti o dieťatko a z tohto pohľadu nie je dojčenie jednoduché pri dvoch maličkých deťoch. Ak žena otehotnie, kým staršie dieťa nemá ani 2 roky, je pre ňu typicky veľmi náročné zvládať nové tehotenstvo popri dieťatku, ktoré má veľa energie a vyžaduje si neustály dozor a aktivitu. A práve z tohto pohľadu môžu byť chvíle, kedy je možné dieťatko prisať k prsníku a na chvíľu si vyložiť nohy, časom, kedy žena v tehotenstve naberá ďalšiu energiu. Dojčenie potom pomáha v starostlivosti o dieťatko v tehotenstve a po pôrode uľahčuje starostlivosť o dve deti, ktoré sú obe ešte veľmi nízkeho veku. Preto má zmysel zvážiť pokračovať v dojčení aj v tehotenstve:
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tehotenstvo/
a potom po pôrode:
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tandemove/
Ale aj ak by ste sa rozhodli, že v tehotenstve dojčiť nechcete a nebudete dojčiť po pôrode, nie je potrebné preventívne ukončovať dojčenie už teraz.
Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.
Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.