Zeposie

Zuza    05.11.2024, 13:25

Dobrý den. Již jsem zde našla podobnou otázku na kojení při roztroušené skleróze na Zeposii. Chtěla jsem se ale zeptat, odkud čerpáte informaci, že je kojení možné a jste si tím opravdu jistí? Dcera bude mít dva roky, kojím už jen v noci a brzy budu léčbu měnit na Zeposii. Děsí mě, že reálně u zvířat tato léčba vedla k úmrtí plodu nebo deformaci, že musím chodit na kontroly s očima, kůží, játry, nesmím otěhotnět… mám strach dál kojit, co by to mohlo znamenat pro malou, ale s kojením končit nechci, nejsem s tím vyrovnaná. Máte prosím nějakou studii nebo tak, která dokazuje, že malé neublížím? Posunout léčbu nelze, už tak jsem otálela dlouho a nemoc postoupila, v první řadě musí být zdravá máma, abych byla schopná se postarat. Děkuji předem za informace :)

Milá Zuzo,

predpokladáme, že ste čítali túto odpoveď medicínskeho tímu MAMILY v poradni dojčenia:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=12277

v ktorej si zadávateľka otázky mohla vybrať medzi liekmi Zeposie alebo Ponvory. Odpoveď hovorí, že ak je možnosť výberu, lepšou voľbou je Ponvory a žena môže pokračovať v dojčení pri používaní Ponvory. Skúste preto preskúmať to, či je liek Zeposie skutočne jedinou možnosťou, ktorú máte, pretože mnohé iné lieky by boli z pohľadu dojčenia vhodnejšie.

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok