Náhle ukončenie dojčenia pri vážnej chorobe
LesanaK. 27.10.2024, 14:41
Dobrý deň, bolo mi potencionálne diagnostikované vážne ochorenie. Potvrdené ho budem mať po lumbálnej punkcii zhruba o dva týždne. Šanca, aj keď veľmi malá tam ešte je, že to nie je systémové ochorenie. Nie je to rakovina, ale liečba sa musí nasadiť čím skôr a to silná chemoterapia, steroidy a imunosupresanty. Moje dieťa má 19 mesiacov a dojčí sa veľmi často na požiadanie. To znamená po zobudení, pred spánkami, niekoľkokrát v noci a veľa krát cez deň. Neviem si predstaviť situáciu, že zo dňa na deň budem musieť prestať dojčiť. Chcela som dojčiť do samoodstavu a mám z toho veľké stresy. Nie je ešte dosť velké na to, aby tomu rozumelo a príliš zvyknuté na prsník. Bojím sa veľmi, že budem mať doslova pár dní na odstavenie. Liečbu bude treba nasadiť čím skôr, nakoľko môže choroba ohroziť orgány. Je to dlhodobá záležitosť. Neviem sa s tým vyrovnať a vôbec neviem čo ďalej. Viac ma to ničí ako samotné ochorenie a drastická liečba. Viete mi poradiť čo robiť a ako postupovať v pripade, že sa choroba potvrdí a ja budem musieť čím skôr prestať dojčiť? Ako veľmi to ovplyvní môj vzťah s dieťaťom? Ďakujem Vám!
Milá Lesana,
v tejto situácii by sme vám radi poskytli psychickú podporu a pomoc v procese ukončovania dojčenia, ak by to bolo potrebné. Vo všeobecnosti si môžete prečítať tieto informácie:
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/Odstavenie/
Odporúčame vám riešiť túto otázku v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY, aby ste mohli situáciu riešiť individuálne podľa aktuálnej situácie, podľa toho, aké je vaše dieťatko a vaša spoločná situácia.
Ak by ste mali záujem, môžete nám napísať na email dojcenie@mamila.sk konkrétny zoznam liekov, ktoré by bolo potrebné užívať vo vašej situácii, pretože existuje šanca, že pri používaní niektorých liekov zo skupín, ktoré ste vymenovali, je bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Ak nám napíšete názvy liekov alebo účinných látok, medicínsky tím MAMILY vám poskytne konkrétnu, presnú odpoveď.
Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.
Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.