Antikoncepcia

Júlia    04.10.2024, 08:25

Prosím Vás mám 2 a pol ročnú dcéru ktorú dojcim, a to na požiadanie. Gynekológ mi predpísal antikoncepciu SUNYA no 2 týždne ako som ju brala mi ju už zakázal brat....neviem teda môžem ju brat alebo nie povedal ze skrz dojčenie nemôžem. Ďakujem

Milá Júlia,

z hľadiska dojčeného dieťatka nie je dôvod, pre ktorý by ste nemohli užívať aj dvojzložkovú antikoncepciu. Nie je pravda, že pre dojčiace ženy je možné používať iba jednozložkovú antikoncepciu. Dieťa nebude dostávať tieto látky prostredníctvom materského mlieka. Rovnako je pri dojčení možné používať aj nehormonálne spôsoby antikoncepcie a tiež využívať prirodzené metódy plánovania rodiny, ktoré sú dnes už veľmi účinné, napríklad táto metóda, založená na sledovaní hlienu z krčka maternice, má pri predchádzaní tehotenstvu vyššiu spoľahlivosť, než hormonálna antikoncepcia a to aj v období dojčenia: www.plodar.sk.

Pri dojčení je možné používať hormonálnu antikoncepciu, aj dvojzložkovú. Nie je dôvod ju po pár dňoch vysadiť. To, čo pri dojčení je potrebné zvážiť, je fakt, že hormonálna antikoncepcia – akákoľvek, aj jednozložková, aj dvojzložková, akýmkoľvek spôsobom podávaná (tabletky, náplaste, injekcie, vaginálny krúžok, vnútromaternicové teliesko), má potenciál znížiť tvorbu mlieka. Toto predstavuje riziko najmä v prípade, že žena dojčí malé bábätko. Pri 2,5-ročnom dieťati už zníženie tvorby mlieka typicky nespôsobí, že by sa hnevalo pri dojčení či začalo odmietať dojčenie. Zníženie tvorby mlieka však môže spôsobovať, že jeho prisatie k prsníku bude plytké a niektoré ženy toto vnímajú ako nepríjemné, najmä pri nočnom dojčení. Niektoré deti na zníženie tvorby mlieka aj v tomto veku reagujú častejším nočným dojčením.

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Antikoncepcia