Zánět/ucpaný mlékovod při odstavování

Bety    25.09.2024, 08:49

Dobrý den, prosím o radu. Mám 4-letou dceru, která se donedávna kojila 2x denně. V současné době chodím do práce a dcera se již moc kojit nechce. Někdy pije 2x denně, jindy si 3 dny nevzpomene. Posledních 14 dní mě pobolívá jeden prs, zvláště po fyzické námaze (v mé práci bohužel běžné). Minulý týden byl i zarudlý a teplý. Několikrát denně provádím masáž v teplé sprše s olejem, to mi trošku uleví, ale ne na dlouho. Když jsem doma, mám zábal z tvarohu. Chci již postupně odstavit, dceru do kojení nechci nutit. Jak mám prosím postupovat? Děkuji.

Milá Bety,

to, čo prežívate môže súvisieť s nepravidelnosťou dojčenia a tým pádom vyprázdňovaním prsníka, ktoré sa deje iba raz za niekoľko dní. To, že sa dieťatko v tomto veku takto dojčí, je v poriadku, ale je možné, že sa takéto prejavy budú opakovať, kým dojčenie bude takto nepravidelné. Niekedy však takéto príznaky súvisia aj s vyčerpaním alebo aj neprimeraným tlakom na prsník - ak pri zdvíhaní bremenom tlačíte na prsník.

Prevenciu by predstavovalo pravidelné vyprázdňovanie prsníka, zamerať sa na odpočinok, udržiavať prsník v teple a kontrolovanie pohmatom, či sa nezačína tvoriť niekde v prsníku hrčka, ktorú by malo zmysel do úľavy odstriekať, aby sa nerozvinula bolesť. Pomôcť by vám mohlo aj užívanie lecitínu v dávke 1200 mg 4-krát denne. Tieto problémy postupne ustúpia.

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zánět/ucpaný mlékovod při odstavování