Kojení vs. Zeposie a Ponvory na RS

Sue    17.09.2024, 15:34

Dobrý den. Léčím se s roztroušenou sklerózou. Aktuálně mám lék Tecfidera, přes ten mi také nebylo doporučeno kojit, po poradě s vámi ale kojím už druhou dceru a vše se zdá být v pořádku. Bohužel lék už nestačí a nyní mi nabízí Zeposii nebo Ponvory s tím, že kojení je vyloučené. Ráda bych si to s vámi ověřila, zda to tak opravdu je a případně zda je některý z léků při kojení vhodnější. Kojím už jen v noci a na uspání, dcera má přes rok a půl. Moc děkuji předem za ochotu a odpověď :)

Milá Sue,

ak máte možnosť výberu, z hľadiska dojčenia je lepšou voľbou liek Ponvory a odporúčame vám teda používať tento liek. Logika je tá istá, ako sme už spoločne riešili v minulosti, pre zopakovanie si preštudujte napríklad túto odpoveď medicínskeho tímu z poradne dojčenia:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=11930

Pri užívaní tohto lieku je bezpečné pokračovať v dojčení, dojčenie nemusíte nijako časovať či obmedzovať podľa použitia lieku, bez ohľadu na to, ktorý z týchto dvoch liekov bude vybraný. A to platí aj v prípade, že by sa dcérka začala dojčiť omnoho častejšie (1,5-ročné dieťatko sa typicky dojčí častejšie a toto je súčasne dôležité pre udržanie tvorby mlieka a ako prevencia, aby nedošlo k predčasnému odstaveniu, pričom zvlášť v situácii, že trpíte touto chorobou, je kľúčové, aby dieťatko bolo dojčené do samoodstavenia).

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení vs. Zeposie a Ponvory na RS