Zápach stolice

Eva    24.07.2024, 22:27

Dobrý den, syn necelé 3 mesice, plné kojený má již nějakou dobu hleny ve stolici, ale co hlavně ta stolice jakoby hnilobně zapáchá, nebo jako zkažená vejce. Nyní jsem si toho vsimla více, ale nejspíš nikdy neměl nezapáchající míchaná vajíčka. I smolka měla docela výrazný pach. Může se toto vyskytnout nebo je to známka infekce/alergie? Jinak je spokojený, kaká více 1x denne, dvakrát denne již malinko. Přibírá nejspíš dobre, do poradny jdeme 6.8., děkuji za odpověď

Milá Evo,

ak urobíme predpoklad, že bábätko na prsníku získava dostatok mlieka, že sa pri dojčení správa spokojne a že priberá a prospieva, potom tieto príznaky (zápach či hlien v stolici) neznamenajú nič, čo by bolo potrebné riešiť. A áno, takýto zápach stolice nie je prejavom nejakého problému, nemusíte mať obavy.

Konzistencia stolice výlučne dojčeného bábätka môže byť riedka, hustá, kašovitá. Ak je bábätko výlučne dojčené, nemala by byť formovaná. Tzv. „praženicová“ stolica nie je konečný cieľ dojčenia. Podstatné je, ako sa bábätko správa. Ak je spokojné, dobre priberá a dobre, výdatne sa dojčí, tak nie je potrebné robiť nič.

Preto v tejto situácii vám odporúčame skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože niekedy hlieny v stolici a možno aj tento zápach sa môžu stratiť po tom, čo sa zvýši príjem mlieka zo strany bábätka. Nie je to len otázka priberania, pretože priberanie bábätiek sa často vyhodnocuje nesprávne. Niekedy sa napríklad nesprávne uvádza určitý priemerný hmotnostný prírastok, ktorý má dieťa napríklad za týždeň dosiahnuť a ak bábätko priberie toto číslo prípadne trochu viac, vníma sa to ako dobrý signál. Priberanie bábätiek sa však má vyhodnocovať v kontexte percentilových grafov, podľa ktorých rôzne bábätká priberajú rôznym spôsobom. A priberanie je vždy len nepriamy ukazovateľ dostatočného príjmu mlieka z prsníka. Má zmysel vyhodnotiť aj samotné pitie a správanie bábätka pri dojčení v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou MAMILY, ktorá vás naučí, ako toto môžete rozlíšiť a pozorovať potom aj naďalej sama. A v prípade, že by to bolo potrebné, laktačná poradkyňa vám ukáže, ako zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zápach stolice