Ukoncenie dojcenia

Karin    24.07.2024, 22:18

Dobry den, po 3 mesiacoch som nutena ukoncit dojcenie zo zdr. dovodov. Musi to byt zo dna na den, aj ked viem, ze postupne je prirodzenejsie. Prsia sa samozrejme naliali, su ako dva kamene. Viete mi prosim povedat, kolko moze trvat nez sa mlieko vstrebe a znizi sa mnozstvo v prsnikoch? Bojim sa vzniku abscesu. Dakujem za odpoved.

Milá Karin,

nemusíte sa obávať, za bežných okolností sa pri ukončovaní tvorby mlieka nevyskytuje absces. Pri ukončení tvorby mlieka má zmysel poznať najmä tieto informácie:

  1. Na ukončenie tvorby mlieka nie sú potrebné lieky. Tvorba mlieka prestane aj sama od seba, celý proces nebude jednoduchší, kratší ani menej bolestivý. Lieky používané na zastavenie tvorby mlieka majú množstvo závažných nežiaducich účinkov a neuľavia žene v čase, kedy nastane najväčšie naliatie prsníkov, pretože ich účinok sa dostaví až neskôr, kedy už aj tak tvorba mlieka je znížená.
  2. Nie je vhodné sťahovať prsia obväzmi. Toto môže spôsobiť bolesti a neurýchli zníženie tvorby mlieka. Nie je potrebné obmedzovať príjem tekutín.
  3. Stačí, aby ste prestali odoberať z prsníkov mlieko a odstriekavali mlieko len do úľavy v čase, kedy cítite naliatie a nepríjemné pocity. Môžete si na prsníky prikladať zelené kapustové listy, môžu vám pomôcť lieky od bolesti. Najhoršie bývajú prvé 3 – 4 dni, potom sa typicky situácia začne zlepšovať. Tvorba mlieka sa výrazne zníži do dvoch týždňov. Môže byť pre vás tiež užitočné vedieť, že v určitej, malej miere môže tvorba mlieka potom pretrvávať aj roky po skončení dojčenia a toto je normálne, netreba to nijako riešiť.
  4. Ak by ste potrebovali ďalšie individuálne rady, určite sa môžete obrátiť na niektorú z profesionálnych laktačných poradkýň MAMILY: https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/, ktorá vám okrem praktických tipov môže poskytnúť aj podporu, vypočutie a povzbudenie.

Vzhľadom na to, že sa veľmi často stretávame s tým, že ženám sa povie, že musia ukončiť dojčenie zo zdravotných dôvodov v situácii, kedy v skutočnosti na základe súčasných vedeckých poznatkov je možné pokračovať v dojčení, ponúkame vám tiež možnosť, že by ste nám napísali na dojcenie@mamila.sk viac o vašej situácii a medicínsky tím MAMILY by s vami vašu situáciu prehodnotil podľa súčasnej medicíny založenej na dôkazoch.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukoncenie dojcenia