Prídavná mliečna žľaza produkujúca mlieko

Hana    24.07.2024, 18:12

Dobrý deň, v poslednom trimestri tehotenstva sa mi pod pazuchou zväčšila prídavná mliečna žľaza a vytvorila hrčku, ktorá po pôrode začala produkovať mlieko, pričom pri stlačení odtiaľ mlieko vyteká až strieka. Nespôsobuje mi to žiadne bolesti, avšak z obavy zo zápalu pri nahromadení mlieka som si začala hrčku pravidelne stláčať, čo ale spôsobilo, že sa tam mlieko tvorí rýchlejšie. Moja gynekologička mi tiež radila mlieko odtiaľ radšej vytláčať, ale už mi nevedela poradiť čo s tým neustálym dotváraním nového mlieka. Mám teda s vytláčaním prestať a čakať kým produkcia mlieka sama zmizne? Nehrozí mi v takom prípade zápal? A nemôže táto prídavná žľaza v budúcnosti spôsobiť nejaké závažné zdravotné komplikácie, napr. rakovinu prsníka? S dojčením samotným nemám žiadne ťažkosti (bábätko má 2 mesiace). Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

Milá Hana,

prídavná žľaza nie je nič neobvyklé a pri mnohých ženách je možné, aby mala táto žľaza aj samostatný vývod. Táto žľaza je klasické prsné tkanivo a ak sa pýtate na riziká, má zmysel sa pri preventívnom vyšetrovaní prsníkov pozrieť aj na túto žľazu. Samotný fakt, že teraz sa v nej tvorí mlieko, nijako nezvyšuje zdravotné riziká, v tomto smere žľaza funguje tak, ako má. Ak z tejto žľazy neplánujete získavať mlieko, môžete v nej postupne utlmiť tvorbu mlieka. Na to, aby sa tvorba mlieka zastavila, nepotrebujete používať lieky alebo obmedzovať príjem tekutín, či žľazu zväzovať. Stačí, aby ste postupne znižovali množstvo mlieka, ktoré z nej teraz odstriekavate. Tvorba mlieka sa zastaví, tak ako by sa to stalo napríklad aj, keby ste teraz prestali dojčiť z jedného prsníka, tak sa v ňom tvorba mlieka zastaví, pričom v druhom, ak by sa z neho mlieko odoberalo, bude pokračovať. Stačí, aby ste si z tejto žľazy mlieko odstriekavali do úľavy a nie viac. Nemusíte sa obávať vzniku zápalu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prídavná mliečna žľaza produkujúca mlieko