Hnedožltá stolica krémovej konzistencie

Zuzana    24.07.2024, 12:04

Dobrý deň, máme 9 týždnového chlapčeka, ktorý bol prvé 4 týždne prikrmovaný cez cievku a teraz je len dojčený. V posledných týždňoch sa mu stolica zmenila zo žltej na hnedú - hnedožltú - dosť tmavú ktorá je hustej krémovej konzistencie. Je leto, vysoké teploty, je možné že je hustota a farba ovplyvnená tým že sa babatko potí a je treba podávať aspoň pár ml vody? Bábatko má problém s pálením záhy pi dojčení, podávam mu gastrotuss baby ktorý mu veľmi pomáha. Za vašu odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem

Milá Zuzana,

samotná zmena stolice nemusí nič znamenať. Ak má zmysel niečo skontrolovať, odporúčame vám znova sa skontaktovať s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY, ak ste s ňou spolupracovali počas prvých 4 týždňov, kedy bolo bábätko dokrmované. Ak ste neboli v kontakte s laktačnou poradkyňou MAMILY, odporúčame vám sa s ňou skontaktovať teraz:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a vyhodnotiť spoločne pitie bábätka a jeho správanie na prsníku. Ak by zmena stolice súvisela so znížením príjmu mlieka, potom riešením sú kroky pre zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka.

Ak bábätko získava dostatok mlieka, nemusíte sa ďalej znepokojovať, niekedy nastane zmena stolice aj bez ďalších príčiny. A pre výlučne dojčené bábätko môže byť hustá, tmavšia stolica normálnou stolicou. Ak bábätko získava dostatočné množstvá materského mlieka, nemusíte sa obávať o jeho hydratáciu. Výlučne dojčené bábätko nemá dostávať pár mililitrov vody navyše. V období výlučného dojčenia bábätká nepotrebujú dostávať vodu, prečítajte si k tomu aj tieto vysvetlenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tekutiny/

Kľúčové je teda ubezpečiť sa, či bábätko získava dostatok materského mlieka a tým pádom aj dostatok tekutín.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hnedožltá stolica krémovej konzistencie