Alkohol

Evelina    19.07.2024, 09:15

Dobrý den, přečetla jsem si všechny články o alkoholu a kojení, i dotazy a vaše odpovědi na ně. Přesto se musím zeptat... Pokud si dám v 8h večer láhev vína, to mohu třeba o půlnoci 5m syna nakojit? Bavíme se o celé lahvi, ne jen o skleničce. Děkuji.

Milá Evelíno,

ak ste si preštudovali dôkladne všetky informácie v tomto článku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/alkohol-fajcenie/

tak z tejto argumentácie založenej na súčasných vedeckých poznatkoch vyplývajú tieto skutočnosti:

  1. Z hľadiska starostlivosti o 5-mesačné bábätko má zmysel vyhnúť sa konzumácii celej fľaše vína či iného alkoholu preto, že ovplyvňuje pozornosť a schopnosť starostlivosti ženy o bábätko a zvlášť pri nočnej starostlivosti opitosť matky predstavuje potenciálne nebezpečnú situáciu.
  2. Z hľadiska dojčenia nemá zmysel čakať, odstriekavať mlieko, či robiť akékoľvek iné opatrenia. Vzhľadom na zanedbateľné množstvo alkoholu v materskom mlieku nemá zmysel časovať dojčenie podľa toho, kedy matka vypila alkohol. Dojčenie nie je určené len pre ľudí s dokonalým životným štýlom. Je potrebné brať do úvahy aj realitu života a vidieť, že dojčiace ženy sú veľmi rôzne, nie všetky zvládnu roky abstinencie od alkoholu počas dojčenia. Navyše z hľadiska dojčenia nie je alkohol v ničom iný ako mnohé iné látky. Do materského mlieka sa ho z pohľadu dojčeného bábätka dostáva zanedbateľné množstvo. Nie je potrebné, aby ste si mlieko odsávali alebo vylievali alebo namiesto nadojčenia dieťaťa dávali umelé mlieko. 


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok