Nadmerna tvorba mleka

Klara    17.07.2024, 13:55

Dobrý den, od narození miminka (ted ma 4,5m) plně kojím jenom z prsu. Miminko od zacatku krásně pribira i dle doktorky. Kojím tak jak chce malá, dudlík nepoužívám a z lahve se kojila jen jednou když jsem šla na revizi dělohy ve 2 měsicich miminka (byl to pul den kdy byla beze mě a kdy dostala 2x z flašky). Přes den se kojí často ale v noci se budí pomalu jen jednou mezi pul 2 az 3 rano. Vecerni kojeni ale casto byva dlouhe, casto usne mezi 7-8 ale casto u ni lezim a dcera je prisata (kdyz usne takhle brzy tvrde a uz pit nechce vetsinou ji treba okolo 10 kdyz jdu spat nabidnu prso a dokojí se dle potřeby). Rano se pak budi okolo pul 7. Okolo te 3 rano mam prsa mirne nalite ale vetsinou to neni nic hrozneho, ale mala se napije tak ze prsa sice trochu povoli ale nejsou plne vyprazdnene, takze se pak rano okolo te 6 budim s opravdu nalitymi prsy. Snazim se ji nabizet u jednoho kojeni obe prsa, pres den to i vyzaduje ale u toho nocniho kojeni ji staci jedno a u toho druheho si jen parkrat lokne a usne a uz prso nechce. Kdyz vidim ze je nalitejsi trochu odsaju. Pred rannim kojenim ale prsa odsavam skoro pravidelne at nejsou tak tvrde, mala je ale behem dopoledne vyprazdni, tudiz se domnivam ze zanet nebo ucpani mlekovodu nemam. Navic i pres kojeni jsem hned po sestinedeli chytla mesicky a mam je pravidelne kazdy mesic. Coz tomu asi moc nepomaha. Chtela bych se jen zeptat, zda se prsa nalivaji takhle normalne a muze to byt i hormonalnimi vykyvy skrz menstruacni cyklus dotoho i to, ze mala spi skoro celou noc? Jsem trochu uz zoufala a nedokazu si predstavit jak to v budoucnu bude kdyz se zacne mala prikrmovat. Dekuji za odpoved a hezky den

Milá Kláro,

táto situácia pravdepodobne nesúvisí s tým, že už od šestonedelia máte menštruáciu. Ak je všetko ostatné s dojčením v poriadku, tak by ste nemali pozorovať žiadnu súvislosť s dojčením a tým, v ktorej fáze cyklu ste. Ak je tvorba mlieka hraničná, niektoré ženy pozorujú, že bábätko nie je spokojné s dojčením v období okolo ovulácie a potom okolo menštruácie. Ak by toto bol váš prípad, má zmysel celú situáciu prejsť osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou súčasne môžete prejsť aj to, či ide vo vašej situácii o vysokú tvorbu mlieka. Ak by to tak bolo, pri vysokej tvorbe mlieka sú dva základné body, na ktoré treba myslieť:

a) možné kroky, ktoré sa dajú podniknúť na uľahčenie súčasnej situácie,
b) opatrenia, ktoré majú za úlohu zabrániť problémom do budúcnosti.
Tento druhý je možno ešte dôležitejšie ako prvý. Vysoká tvorba mlieka sa totiž často môže pri rozličných nevhodných opatreniach znížiť a spôsobiť problémy, pri ktorých sa bábätko hnevá na prsníku, odťahuje sa, kašle, grcká a vypľúva mlieko, prisáva sa, následne prsník púšťa a plače, či prsník odmieta úplne.

V noci môže celej situácii pomôcť spoločné spanie. Niektoré bábätká spia celú noc alebo veľkú časť noci aj preto, že ich spánok nie je regulovaný kontaktom s matkou. Ak už s bábätkom spíte spoločne, potom môže mať zmysel si trocha mlieka odsať, ak cítite napätie v prsníkoch pri dlhšej pauze medzi dojčeniami. Pre udržanie dostatočnej tvorby mlieka je potom kľúčové, čo sa deje s dojčením cez deň. Preto je dôležité, že v tejto situácii dojčíte bábätko cez deň podľa jeho potrieb, odporúčame vám tráviť veľa času v kontakte koža na kožu a vo fyzickom kontakte, aby sa bábätko mohlo dojčiť tak často, ako to potrebuje. Pri prisávaní bábätka dbajte na to, aby malo po prisatí bábätko zaborenú v prsníku bradu a noštek malo pritom voľný a druhý prsník mu ponúkajte, keď už na prvom prsníku nepije. Pri vysokej tvorbe mlieka je o to dôležitejšie, aby bábätko nedostávalo cumlík, pretože správne hlboké prisatie je základom pre reguláciu vysokého toku mlieka.

A správne prisatie je súčasne prevenciou zápalu prsníka alebo zablokovania mliekovodu.

Po 6 mesiaci nastáva obdobie, v ktorom bábätká prejavia záujem o jedlo. Nemusíte sa však obávať, že sa tým zníži ochota bábätka sa dojčiť. Jedlo sa k dojčeniu pridáva, dojčenie by malo počas dňa prebiehať tak, ako doposiaľ – podľa potrieb bábätka. Deti, ktoré sú zvyknuté, že dojčenie je omnoho viac než len príjem mlieka a dojčia sa aj na zaspatie, utíšenie, sa budú ochotne dojčiť aj naďalej. Preštudujte si aj tieto informácie o tom, ako sa vyhnúť problémom s dojčení po 6 mesiaci:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

a veľmi vám odporúčame vypočuť si túto krátku, ale zrozumiteľnú a prehľadnú prednášku o tom, ako sa bábätká po 6 mesiaci učia jesť:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/prikrmy/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nadmerna tvorba mleka