Odsávání mléka pro novorozence když sama koním roční dítě

Šárka    15.07.2024, 11:01

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je v pořádku dát moje mateřské mléko novorozenci (jeho maminka je na JIP a kojit nemůže), když sama kojím roční dítě. Mléko budu odsávat odsávačkou. Dávala jsem mléko i do mléčné banky a tam ho chtěli jen do 6ti měsíců věku mého dítěte kvůli změně složení mléka.

Milá Šárko,

darcovstvo materského mlieka je šľachetný čin a nie je jediný dôvod, pre ktorý by vaše materské mlieko nebolo vhodné pre práve narodené bábätko. Bez ohľadu na to, či ho budete odsávať odsávačkou alebo ručne odstriekavať, vaše materské mlieko je druhou najlepšou voľbou pre toto bábätko po vlastnom matkinom mlieku.

Ak nie je možné, aby toto bábätko dojčila jeho vlastná matka alebo aby bolo kŕmené jej vlastným odstriekaným či odsatým mliekom, potom je otázka, ako bude toto bábätko živené. A v takom prípade existujú v zásade len dve možnosti: darcovské materské mlieko alebo umelá komerčná výživa. A bez ohľadu na to, aký je vek bábätka, ktoré dojčí žena, ktorá by mlieko darovala, umelá komerčná výživa je vždy mlieko úplne iného živočíšneho druhu, ktoré svojím zložením ani trochu nepripomína materské mlieko. Kravské mlieko sa nepoužíva na výrobu umelého mlieka preto, že je pre bábätká najvhodnejšou náhradou materského mlieka, ale preto, že je najjednoduchšie takéto mlieko získať. V umelej komerčnej výžive chýba približne 4000 látok, ktoré sa nachádzajú v materskom mlieku, obsahuje nevhodný pomer bielkovín, chýbajú mu probiotické baktérie, rastové faktory, látky, ktoré pomáhajú vyzrievaniu čreva a mozgu, hormóny, kmeňové bunky a tisícky ďalších látok.

To, že banky materského mlieka odmietajú používať mlieko od žien, ktoré dojčia dieťa po 6 mesiaci je ukážkou toho, ako veľmi málo je dojčenie cenené v našej spoločnosti. Takéto nezmyselné odporúčania spôsobujú, že následne nie je k dispozícii dostatočné množstvo darcovského materského mlieka a bábätkám sa podáva umelá komerčná výživa, ktorá sa ani trochu nepodobá materskému mlieku. Keby sa dojčeniu pripisovala skutočne dôležitosť, hľadali by sa všetky spôsoby, aby bábätká boli dojčené (aj v prípade, že matka je na JIS), alebo kŕmené materským mliekom. Namiesto toho sa informácie o dojčení prekrúcajú a vytvárajú sa z nich nezmyselné odporúčania. Ak Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že do 6 mesiaca majú byť bábätká výlučne dojčené, neznamená to, že po 6 mesiaci už dojčenie nemá zmysel alebo že po 6 mesiaci už materské mlieko nič neobsahuje. Bez ohľadu na to, že dojčíte ročné bábätko, vaše materské mlieko obsahuje všetko, čo potrebuje novorodenec, ak nemôže byť dojčený.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odsávání mléka pro novorozence když sama koním roční dítě