Alkohol

Karolina    14.07.2024, 09:13

Dobry den, mam hrozny strach. Vcera jsem vypila tak lahev a pul vina (od pul 8 do pul 12), no, neplanovala jsem pote kojit, ale mala (9 mesicu) se probudila- i kdyz jindy spinka v kuse dele.. a ja ji dala prso. Ted si to hrozne vycitam a mam strach. Byla jsem docela opila, nejsem zvykla pit. Prosim, muze se neco stat? :( bojim se, abych ji nejak neposkodila jatra nebo ledviny nebo neco.. uz to nikdy neudelam, ale mam strasny strach. Dekuju moc za vasi odpoved.

Milá Karolíno,

nemusíte sa obávať, bábätku ste neublížili tým, že ste dojčili. Dojčenie nie je určené len pre ľudí s dokonalým životným štýlom. Je potrebné brať do úvahy aj realitu života a vidieť, že dojčiace ženy sú veľmi rôzne, nie všetky zvládnu roky abstinencie od alkoholu počas dojčenia. Navyše z hľadiska dojčenia nie je alkohol v ničom iný ako mnohé iné látky. Do materského mlieka sa ho z pohľadu dojčeného bábätka dostáva zanedbateľné množstvo. Inými slovami, bábätko nedostávalo alkohol prostredníctvom materského mlieka, nemusíte sa obávať o jeho pečeň (játra).

Svetovo uznávaný farmakológ dr. Thomas Hale vo svojej knihe na základe vedeckých štúdií píše, že „absolútne množstvo (dávka) alkoholu, ktoré sa do materského mlieka dostáva, je vo všeobecnosti nízke a je funkciou hladiny v krvi matky“. Inými slovami to znamená, že toto pre dieťatko nepredstavuje problém, pretože v materskom mlieku je množstvo, o ktorom nemá zmysel uvažovať. Táto skutočnosť sa odvíja aj od toho, že v materskom mlieku sa môže nachádzať len to malé množstvo alkoholu, ktoré sa nachádza v matkinej krvi (a alkohol v krvi sa meria v promile). O alkohole v materskom mlieku preto nemá z praktického hľadiska zmysel uvažovať. Z tohto všetkého vyplýva, že nie je potrebné po vypití alkoholu čakať či odstriekavať a vylievať mlieko, matka môže normálne bez obmedzení pokračovať v dojčení. Časovať dojčenie podľa pitia alkoholu nie je praktické ani ľahko realizovateľné, ako ste sa aj sama presvedčili, keď sa bábätko precitlo a bolo ho potrebné znova uspať dojčením. Vzhľadom na zanedbateľné množstvo alkoholu v materskom mlieku nemá zmysel časovať dojčenie podľa toho, kedy matka vypila alkohol.

Navyše, keď sa budete zaoberať farmakokinetikou alkoholu, tak sa môžete pozrieť na túto logiku: Alkohol, ktorý ľudia pijú, sa vyjadruje v percentách. Človek teda pije v nápoji určite percento alkoholu. Ale keď ho vypije, tak v krvi sa nachádza už len určité promile (to znamená tisícina) alkoholu. Promile (tisícina) je veľký rozdiel oproti percentu (stotina). A v materskom mlieku sa môže nachádzať jedine to, čo je v matkinej krvi, teda nie to, čo matka vypije. V materskom mlieku sa teda po vypití alkoholu matkou buď nenachádzajú žiadne alebo len stopové množstvá alkoholu. Takéto množstvá alkoholu sa bežne nachádzajú v nápojoch typu džús a nikto ich nepovažuje za alkoholické nápoje. Nehovoriac o tom, že reálne po vypití malého množstva alkoholu, je dokázané, že v materskom mlieku nebude žiadny alkohol. Pretože, ak sa bavíme o 0,006 % alkoholu v mlieku, tak sa bavíme o množstve, ktoré je naozaj zanedbateľné. Zo štúdií je známe, že metabolizmus alkoholu pri dojčiacich ženách spôsobuje, že sa v krvi dojčiacej ženy (a následne v materskom mlieku) nachádza ešte menej alkoholu než, keď rovnaké množstvo alkoholu vypije nedojčiaca žena. 

A navyše existujú aj iné štúdie (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24118767), ktoré ukazujú, že dojčené deti matiek, ktoré pili alkohol, nemali žiadne problémy. Nehovoriac o tom, že ak sa ukázali drobné motorické odchýlky, tak je veľmi pravdepodobné, že tieto boli spôsobené pitím alkoholu v tehotenstve.

Ak vám vyhovuje nepitie alkoholu počas dojčenia, potom to máte vyriešené. Je logické, že ideálom je nepiť. Naším cieľom nie je schvaľovať to, či niekto pije alkohol, ani týmto nikoho nenahovárame, aby alkohol konzumoval. Ale otázka takto nestojí. Ak ste si dali víno, z hľadiska dojčenia a dojčeného dieťaťa toto nie je dôvod, pre ktorý by ste nemohli bábätko nadojčiť. Z hľadiska toho, že potrebujete byť schopná postarať o dieťatko a zaistiť jeho bezpečnosť, je dôležité, aby ste k pitiu alkoholu pristupovali zodpovedne. V tejto situácii nie je nebezpečné to, že ste dieťatko nadojčili, ale ak sa žena cíti pod vplyvom alkoholu, otázka je, či sa dokáže bezpečne postarať o svoje dieťatko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok