Podozrenie na alergiu BKM a prechod na umelé mlieko

Alica    11.07.2024, 17:55

Dobrý deň, dcéra má 5 týždňov, po pôrode sa prisala na prsník. Následne sme kvôli podozreniu na infekciu museli ostať 5 dní v nemocnici, kde jej podávali antibiotiká a kde jej zaviedli príkrm umelého mlieka (s vysvetlením, že sa to musí, aby mala dostatok tekutín kvôli antibiotikám a začínajúcej žltačke). Týždeň po návrate z nemocnice, teda vo svojich 2 týždňoch, začala mať drobný prímes krvi v stolici. Dcérka bola ďalej kojená a dokrmovaná umelým mliekom. Lekár to vyhodnotil ako alergiu na BKM a ja som prešla na dietu a umelé mlieko jej bolo zmenené na mlieko na bázi aminokyselín. Žiaľ i po 2 týždňoch mojej diety, krv pretrváva a dnes lekár stanovil, že ak krv do budúceho týždňa nezmizne, dvérka prejde plne na dokem iba umelým mliekom. Je mi to ľúto, lebo sa dojčí veľmi rada. V súčasnosti sa dojčí často a asi 2krát do dňa, keď začne byť rozčúlená na prsníku (vtakej chvíli iba saje ale nepije ani pro stláčaní a nepomáha ani zmena prsníka) jej dávam dokrm cievkou. S cievkou mlieko veľmi rýchlo pije, takže usudzujem, že môj tok je o dosť pomalejší. Je prosím doktorov postup správny? Dá sa ešte urobiť niečo, aby som mohla udržať kojenie? Ďakujem!!

Milá Alica,

podľa najnovšej vynikajúco urobenej štúdie alergiou na bielkovinu kravského mlieka (ABKM) trpí 0,5 % detí v populácii. Je celkom zrejmé, že diagnóza ABKM je nadužívaná. O tejto diagnóze zdravotníkov vzdelávajú firmy, ktoré profitujú z predaja umelej komerčnej výživy s naštiepenými bielkovinami. Ako diagnostické kritériá firmy prezentujú príznaky, pričom s väčšinou z nich sa stretnú rodičia prakticky každého dieťaťa ako sú nespokojnosť, plač bábätka, grckanie, prdíky, tekutá stolica a potom krv a hlieny v stolici.

Je zrejmé, že mnohé z týchto príznakov sú prejavmi správania bábätiek, ktoré takto reagujú na nenaplnené potreby. A v prípade výskytu krvi a hlienu v stolici existuje iná, omnoho častejšia a pravdepodobnejšia príčina: nedostatočný príjem potravy.

Je vysoko pravdepodobné, že vaše bábätko nemá ABKM. A keby aj skutočne malo, v materskom mlieku sa nebude bielkovina kravského mlieka nachádzať v množstvách, ktoré by spôsobovali príznaky alergie na bielkovinu kravského mlieka (aj preto najnovšie štúdie hovoria, že nemá zmysel, aby matky detí s potvrdenou ABKM držali diétu). Takže nedáva zmysel prestávať dojčiť.

Ako prvý krok vám preto odporúčame stretnúť sa osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a spoločne vyhodnotiť dojčenie bábätka. Laktačná poradkyňa vás naučí ako rozlíšiť, kedy bábätko pri dojčení pije a kedy saje bez pitia a naučí vás posúdiť, či bábätko pri dojčení získava dostatok mlieka. Vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Preto pre zvýšenie príjmu mlieka bude dôležité urobiť spoločne s laktačnou poradkyňou tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Samotná úprava prisatia významne zvyšuje množstvo mlieka, ktoré bábätko získa z prsníka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Vďaka stláčaniu správne prisaté bábätko získa ešte omnoho viac mlieka. Ak už bábätko nepije aj napriek stláčaniu, ponúknite mu druhý prsník. Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Je dôležité, že v prípade potreby dokrmovania na to nepoužívate fľašou, ale dokrmujete laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Ak už 2 týždne bábätko dostáva umelú komerčnú výživu na báze aminokyselín a krv sa stále vyskytuje, je prakticky isté, že nejde o ABKM. Ukážte si s laktačnou poradkyňou, kedy zavádzať cievku laktačnej pomôcky počas dojčenia do ústočiek bábätka a ako ňou dokrmovať. Je možné, že v tejto situácii bábätko bude potrebovať zvýšiť množstvo dokrmu, kým začnú zaberať ostatné kroky, vďaka ktorým postupne bude získavať viac mlieka z prsníka. Kľúčové v tejto situácii je, aby ste s laktačnou poradkyňou vyhodnotili, ako maximalizovať príjem mlieka z prsníka a ako aktuálne bábätko dokrmovať tak, aby získavalo dostatočné množstvo mlieka. Ak sa to začne diať a príčinou výskytu krvi v stolici bol znížený príjem mlieka, mali by ste pozorovať, že krv sa prestane vyskytovať veľmi rýchlo. Ak sa krv vymizne, je zrejmé, že ste odstránili príčinu jej výskytu.

3) Odporúčame vám používať tiež prostriedky na zvyšovanie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Podozrenie na alergiu BKM a prechod na umelé mlieko