Dojcenie a perimenopausa

Lenka    11.07.2024, 17:13

Dobry den, chcela by som sa opytat, ci je mozne dostat sa do predmeopauzoveho obdobia pocas dojcenia. Mam 42 rokov, syn ma 3 roky a 2 mesiace a stale ho dojcim. Nielen v noci, ale aj cez den, ak si to vypyta. V poslednej dobe som na sebe pozorovala zmeny a pri vyhladani symptomov som narazila na pojem perimenopausa, alebo predmenopausa. Je to mozne a ako to riesit? mozem pouzivat hormonalne preparaty pocas dojcenia? Prestat kojit by som nechcela ale ani zazivat vedlajsie ucinky premenopausy. Aktalne beriem len hormony na liecbu stitnej zlazy. Za odpoved voped dakujem

Milá Lenka,

menopauza typicky nastáva u žien medzi 48 – 55 rokom života. Perimenopauza je obdobie, ktoré môže trvať 1 – 10 rokov pred nástupom menopauzy. Preto čisto z hľadiska vášho veku nie je možné vylúčiť, že sa nachádzate v období perimenopauzy. Definíciou perimenopauzy je to, že ženy mávajú nepravidelné menštruačné cyklu a majú s tým spojené rôzne príznaky a diagnosticky sa tiež vyšetruje hladina hormónu FSH, kde sa za znak perimenopauzy považuje hodnota vyššia než 40mIU/mL pri vyšetrení krvi na tretí alebo štvrtý deň menštruačného cyklu.

Prípravky, ktoré sa typicky v perimenopauze v prípade indikácie odporúčajú, zahŕňajú užívanie vitamínov a minerálov (najmä horčíka a omega 3 mastných kyselín), DHEA. Mnohé ženy siahajú aj po rôznych doplnkoch výživy, napríklad po vitexe jahňacom či iných prípravkoch. Z hľadiska dojčenia toto nepredstavuj problém. Tieto prípravky nijakým spôsobom neovplyvnia dojčenie ani tvorbu mlieka. Prípravky, ktoré tvorbu mlieka môžu znížiť sú lieky s obsahom hormónov progesterónu a estrogénu. Ak je to potrebné, z hľadiska dojčenia môžete používať všetky prípravky, ktoré sa typicky používajú, vrátane hormonálnej liečby. Jej použitie v období dojčenia má zmysel zvážiť z hľadiska možného zníženia tvorby mlieka. Na druhej strane, keďže dieťatko má viac ako 3 roky, je pravdepodobné, že sa bude ďalej dojčiť, aj keby sa tvorba mlieka znížila, rovnako ako sa to stane napríklad, ak žena znova otehotnie a mnohé väčšie deti pokračujú v dojčení aj v ďalšom tehotenstve matky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a perimenopausa