Jak poznam, ze ma miminko nedostatek mleka?

Magda    07.07.2024, 16:46

Dobry den, dcera ma 4,5 mesice a vazi 5050g, (porodni vaha byla 3170g), je plne kojena. Ve dvou tydnech jsme mely problem s prospivanim, prislo se na to, ze pije malo a brzy se odtahuje, tedy od te doby kdykoli si nejsem jista, ji pred a po kojeni vazim, abych si overila, ze vypila alespon doktorem doporucovane mnozstvi. Vaha roste, ale celkem pomalu. Doktorka se tvari, ze vse v poradku, ale pry je potreba uz se ctvrtym mesicem zavest prikrm, ze zacatek prikrmu pro 6. mesic se tyka jen rozvojovych zemi. Tak jsem ted na vazkach, jestli je preci jen nezavezt uz nyni, aby vaha sla vice nahoru, nebo jestli je to jeste v norme a mam pockat, pripadne zkusit jeste nejak zvysit produkci MM. Jsem v tizive financni situaci a najmout si laktacni poradkyni je mimo moje moznosti. Dekuji

Milá Magdo,

je možné sa orientovať v tom, či bábätko získava z prsníka dostatok mlieka a ak je to nutné, je možné urobiť kroky na zvýšenie príjmu mlieka z prsníka.

Pitie svojho bábätka môžete porovnať s týmito ukážkami výborného pitia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

S vyhodnotením pitia a tiež správania bábätka na prsníku vám môže pomôcť aj profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY. Budete tak vedieť sledovať a vyhodnotiť dojčenie bez toho, aby ste museli bábätko vážiť pred dojčením a po dojčení. Váženie pred dojčením a po dojčení môže prinášať rôzne výsledky, pretože bábätko nepije každý raz tú istú „dávku“ mlieka, dojčenie je totiž forma starostlivosti, bábätko sa môže chcieť dojčiť bez ohľadu na to, koľko mlieka získava, pretože sa môže chcieť dojčiť napríklad preto, že potrebuje zaspať, alebo sa potrebuje utíšiť, či potrebuje zregulovať činnosť srdiečka alebo dýchanie.

Napíšte nám na emailovú adresu dojcenie@mamila.sk odkiaľ ste a pokúsime sa pre vás získať pomoc bezplatne. Ak sa zdá, že bábätko by potrebovalo získavať viac mlieka z prsníka, existujú totiž kroky, ktoré mu môžu pomôcť. Medzi tieto kroky patrí:

  1. Úprava prisatia bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčaním prsníka môžete pomôcť bábätku získavať vyšší tok mlieka a to pomáha, aby sa bábätko nepúšťalo prsníka a zostalo sa dojčiť dlhšie. Ak bábätko reaguje na zníženie toku mlieka pri dojčení nespokojnosťou, odťahovaním sa od prsníka, môžete mu pomôcť aj intenzívnym fyzickým kontaktom:

  • Buďte čo najviac s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, nosič...).
  • Spite s ním spolu v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napríklad v nosiči), nie s cumlíkom alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napríklad sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, pri hojdaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť  vhodné okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.
  1. Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by to bolo potrebné, existujú spôsoby, ako zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Dokrmovanie bábätka by v jeho veku bolo indikované iba v prípade, že sa vyčerpali všetky možnosti pre zvýšenie príjmu mlieka z prsníka. A aj v takom prípade by kalorický príjem bábätka mal byť zvyšovaný podávaním vysoko výživného jedla, umelú komerčnú výživu by už v tomto veku bábätko nemalo dostávať, aj keby skutočne dokrmovanie potrebovalo.

Z vašej otázky nie je možné posúdiť, či bábätko potrebuje dokrmovanie. Najpresnejšie by bolo vyhodnotiť spoločne s laktačnou poradkyňou pitie, správanie bábätka pri dojčení a jeho doterajšie hmotnostné prírastky a podľa toho sa rozhodnúť. Z vašej otázky sa zdá, že jediný dôvod, pre ktorý vám pediatrička odporúča začať dávať bábätku jedlo, je jeho vek, s odôvodnením, že Svetová zdravotnícka organizácia odporúča 6 mesiacov výlučného dojčenia len pre rozvojové krajiny. Tieto odporúčania sa však týkajú všetkých detí na svete, bez ohľadu na to, v akej krajine a v akej spoločenskej vrstve sa nachádzajú. Pretože na dojčení záleží. Myšlienka podávania jedla od 4. mesiaca života bábätka pochádza od výrobcov umelej komerčnej výživy, pretože vedia, že príliš skoré podávanie jedla ohrozuje dojčenie. Odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie hovoria v skutočnosti o tom, že všetky bábätká majú byť výlučne dojčené 6 mesiacov, potom ďalej s tým, že sa učia jesť jedlo, pričom fáza zoznamovania sa s jedlom trvá približne 1,5 roka a potom po 2 roku života dieťaťa má dojčenie pokračovať ďalej. Ak je možné, že bábätko bolo výlučne dojčené 6 mesiacov, toto má obrovskú cenu. Odporúčania WHO sú často nepochopené aj v kruhoch odbornej verejnosti. Dobrým príkladom je aj to, že mnohí zdravotníci často nesprávne hovoria, že dieťa má byť dojčené minimálne 6 mesiacov podľa odporúčaní WHO. To však neodráža odporúčania WHO. Tie hovoria o 6 mesiacoch výlučnosti dojčenia a potom má dojčenie pokračovať ďalej. To neznamená, že 6 mesiacov je minimum a po tejto dobe už dojčenie predstavuje akýsi bonus.

Nedávajte teda svojmu bábätku jedlo len preto, že už má 4 mesiace, ak je možné, aby bolo naďalej výlučne dojčené. Napíšte nám, aby sme vám mohli pomôcť zlepšiť dojčenie vášho bábätka, ak je to potrebné a tak zabezpečili dostatočné priberanie bábätka už teraz. S jedlom sa má bábätko potom čas zoznamovať, keď oň prejaví samo záujem. Vypočujte si o téme podávania jedla túto krátku, ale komplexnú a zrozumiteľnú prednášku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/prikrmy/

Radi vám k nej poskytneme bezplatný prístup, prihláste sa v spodnej časti stránky a do poznámky napíšte „bezplatne, poradňa dojčenia“. Po odoslaní prihlášky vám systém pošle automaticky email s výzvou na úhradu, ten ignorujte. Ozveme sa vám emailom s ďalšími inštrukciami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Jak poznam, ze ma miminko nedostatek mleka?