Měsíční miminko - tlačí, pláče, blinká

Aneta    02.07.2024, 19:24

Dobrý den, vždy kolem desáté hodiny večerní začne miminko opravdu nahlas křičet a není k utišení a já se kvůli tomu netěším na večer ani na miminko. Přes den je zlaté, spinká a kojí se cca každé dvě hodiny a budí se na kojeni samo. Jediné, co večer zabírá je kojení, ale protože mám hodně mléka, které teče proudem, miminko toho hodně vypije a potom blinká, někdy vysloveně zvrací, hodně taky kaká a prdí. Děláme hlavně boční polohu - mám velká prsa. Ráda bych ho uklidňovala kojením, ale připadá mi přejedené. Navíc v jednom kuse jakoby tlačí. Zkouším různé věci - přebalit, zkusila jsem i espumizan a anální rourku, ale scénář je každý večer stejný: pláč, kojení, pláč, kojení, blinkání, tlačení, pláč, tlačení, kojení blinkání. Co s tím?

Milá Aneto,

správanie, aké u svojho bábätka pozorujete, popisujú mnohé ženy práve v mesiaci života bábätka a neskôr. Často sa v našej spoločnosti nesprávne označuje ako „kolika“ alebo „bolesť bruška“, pretože správanie bábätka vyzerá často ako bolesť, pričom bábätko tlačí, priťahuje k telu nožičky, červenie v tváričke, prdká, či kaká a tieto prejavy sa preto často vyhodnocujú, že pramenia z bruška. A aj preto mnohé návrhy riešení súvisia s rôznymi prípravkami, kvapkami, krémikmi, ktoré zúfalí rodičia skúšajú, ale bez účinku. Jedným z častých odporúčaní býva aj použitie rektálnej rúrky pre to, aby sa bábätko vykakalo. Toto však je lepšie neskúšať, vzhľadom na to, že pravidelné používanie rektálnej rúrky je pre bábätko návykové a môže spôsobovať problémy s vykakaním. A hlavne nerieši primárnu príčinu plaču. Problém s kolikami, boľavým bruškom a plačom bábätka totiž nemusí súvisieť len s „plynmi v brušku“ a v drvivej väčšine prípadov to tak nie je. Jedno z vysvetlení spočíva aj v tom, že nedáva zmysel, aby bábätko bolelo bruško len večer a inokedy počas dňa, či v noci nie. Potvrdzujú to aj výsledky tejto štúdie, ktorej záver znie: Kvapky a lieky proti kolike nepomáhajú. Väčšinou totiž ide o ďalšie príčiny, ktoré je možné zlepšiť niektorými opatreniami:

1) Zlepšiť dojčenie v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou 

Ak sa zabezpečí, aby bábätko dokázalo lepšie regulovať príjem mlieka a aby na prsníku správne pilo, situácia sa môže zlepšiť. Niekedy zlepšenie dojčenia a efektívnejšie pitie môže pomôcť, aby sa znížilo množstvo plaču. Navyše bábätko sa môže chcieť dojčiť napriek tomu, že pred chvíľkou pilo. Pokojne mu umožnite prisať sa naspäť na prsník. Možno potrebuje dojčenie na to, aby mohlo zaspať. Nemusíte sa obávať, že bábätko prekrmujete. Zvracanie či grckanie bábätka nie je spôsobené tým, že vypilo príliš veľa mlieka a je možné ho zmierniť opatreniami, ktoré pomôžu, aby bábätko bolo večer spokojnejšie. Najčastejšie totiž bábätko plače pre príčinu č. 2:

2) Spánok

Dojčenie, spánok a plač veľmi úzko súvisia a tento bod je najčastejšou príčinou nespokojnosti bábätiek, ktoré 3 – 4 týždne po narodení sú spokojné a potom sa začnú správať menej spokojne a ich správanie sa zdá byť súvisiace s bolesťou bruška, kolikou. V skutočnosti ide často o súvislosti so spánkom a kroky, ktoré pomôžu zlepšiť spánok bábätka, často znižujú aj nespokojnosť bábätka.

Najčastejšie príčiny plaču súvisiaceho so spánkom a zaspávaním sú:

  • bábätko je už unavené a chce zaspať a potrebuje pri zaspávaní pomoc
  • bábätko malo už za celý deň príliš veľa podnetov a nedokáže sa samo uspokojiť a potrebuje, aby ho niekto ponosil a pomohol mu zaspať

Bábätká typicky v prvých 3 týždňoch spinkajú aj bez kontaktu s matkou a nepotrebujú intenzívne uspávanie či pomoc s udržaním sa v spánku. Toto sa však práve v približne 3 týždňoch mení. Bábätká začnú potrebovať omnoho intenzívnejšiu pomoc so spánkom a existujú bábätká, pri ktorých rodičia musia mať široký repertoár toho, ako ich upokoja a uspia ešte pred tým, než sú príliš unavené. V mesiaci bábätko dokáže byť po zobudení hore približne 30 – 45 minút a potom by už znova malo zaspávať. Ak sa toto neudeje a spánok nastáva neskôr, typicky v ňom neprebehnú spánkové cykly bábätka tak, ako by ich potrebovalo a zobúdza sa nevyspaté. Situáciu ešte zhorší, ak sa stane, že bábätko počas spánku niečo vyruší a zobudí sa predčasne. Ak sa toto deje od rána, typicky poobede začne bábätko byť nespokojné a večer stráca toleranciu k akýmkoľvek ďalším podnetom, je uplakané, nespokojné, je náročné ho uspať a keď aj zaspí, rýchlo sa budí a plače. Bábätko sa takto správa preto, že od rána jeho spánkové cykly neprebiehali dobre a večer je už príliš unavené a súčasne predráždené.

Riešením je preto začať bábätko uspávať počas dňa už počas dojčenia alebo ak nezaspí pri dojčení, snažiť sa ho uspať čo najskôr po tom, čo pustí prsník a nespinká. Pre spánok na prsníku si buď vyhraďte čas, kedy môžete s bábätkom tráviť jeho čas spánku pri dojčení, napríklad tým, že sama budete spať alebo si prečítate knihu, či pozriete film. Ak potrebujete pri dojčení a uspávaní niečo robiť, skúste si bábätko dať do nejakého nosiča či šatky a dojčiť ho pri tom. Príklad takého nosenia a to, ako naviazať šatku na dojčenie nájdete v tomto našom videu:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

Základom odstránenia večerného plaču je teda snažiť sa počas dňa dieťatko uspať tak, aby nebolo cez deň príliš dlho hore. Ak dieťa totiž necháte hore, môže vydržať nespať, ale uspať ho bude stále ťažšie a bude stále nespokojnejšie. Aj večer ho skúste začať uspávať skôr ako obvykle, aby ste sa vyhli tomu, že už bude príliš unavené. Skúste si s ním ísť spoločne ľahnúť do postele už skôr. Alebo ho v čase očakávaného plaču vezmite do nosiča či šatky a choďte sa prejsť von. Niektoré bábätká večer ľahšie pri dojčení zaspia, ak sú v nejakom nosiči a popri dojčení s nimi chodíte, či ich hojdáte na fitlopte.

Všetky tieto kroky má zmysel prejsť osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou, pretože v osobnom kontakte si prakticky vysvetlíte prejavy správania bábätka omnoho jednoduchšie a praktickejšie, než teoreticky z článkov.

3) Ďalší užitočný tip pre zmiernenie nespokojnosti bábätka večer, predstavujú spôsoby na utíšenie bábätka (čo môže zahŕňať nosenie, kontakt koža na kožu, použitie fitlopty a podobne).

Bábätko chce byť s niekým v blízkom kontakte (ideálne je nosiť ho v takejto situácii v šatke či inom nosiči). Bábätká potrebujú byť v náručí rodičov, a keď tam nie sú, môžu byť nespokojné. Mnohé bábätká nespĺňajú predstavu rodičov o tom, že po nadojčení by mali byť spokojné, ležkať a nejakú dobu sa hrať samy. Majú potrebu byť nosené a pozorovať rodičov pri ich bežnej činnosti.

4) Ochrániť bábätko pred prílišným množstvom podnetov a následnou predráždenosťou večer.

Zmeniť niektoré činnosti, ktoré niekedy spôsobujú plač bábätka: prebaľovanie pred dojčením, nepotrebné odgrgávanie, snaha o to, aby dieťa dokázalo samo zaspať, dávanie dieťatka dolu z prsníka pred tým, ako tuho spí; manipulácia s bábätkom po tom, čo začína (na prsníku) zaspávať; večerné kúpanie a pod. Ak chcete bábätko kúpať, presuňte čas kúpania na ráno alebo doobedie. Večerné kúpanie ako také zaberie príliš veľa času, ktorý bábätko musí ostať hore a potom je predráždené a vyčerpané a aj keď zaspí, rýchlo sa budí a plače. Navyše kúpanie prináša obrovské množstvo podnetov – zmenu teploty, prostredia, rôzne zvuky. Toto bábätká typicky v tomto veku večer nezvládajú.

5) Bábätko vyjadruje svoju potrebu kakať či cikať a môže mu pomôcť, keď ho rozbalíme.

Mnohé bábätká rady cikajú či kakajú, keď sú rozbalené. A vtedy často zmiznú problémy s „kopkaním“ a nespokojnosťou.

Niekedy v tejto súvislosti ženy uvažujú aj nad tým, či nejde o súvislosti medzi stravou matky a správaním bábätka. Avšak až na výnimky strava matky neovplyvňuje správanie a plač bábätka. Jediný dôvod na vylúčenie nejakej potraviny by mohlo byť, ak by matke daná potravina nerobila dobre alebo ak by bol na to iný konkrétny dôvod. Paušálne vylúčenie potravín je nevhodné a nežiaduce. Strava je nepravdepodobnou príčinou plaču bábätka. Vynechajte naozaj len tie potraviny, o ktorých sa opakovane presvedčíte, že dieťaťu robia problémy. 

Všetky tieto body s vami môže prejsť laktačná poradkyňa, pretože ak pediatrička či pediater nenašli medicínsku príčinu plaču, je jeho pravdepodobnou príčinou niektorý z vyššie vymenovaných bodov.

Tiež vám môže pomôcť porozprávať sa s priateľmi, známymi a rodinou a veľmi jasne ich poprosiť o pomoc, ak je pre vás situácia nezvládnuteľná. Pomôcť vám môže tiež nájsť si skupinu žien, či už v materskom centre, v podpornej skupine dojčenia alebo vo svojom okolí a často sa s nimi stretávajte - starostlivosť o dieťa nebude o nič jednoduchšia, ale budete mať viac podpory, budete sa na situáciu menej sústrediť a ostatné matky dokážu svojou prítomnosťou trochu zmeniť vnímanie tohto náročného obdobia. Je dôležité, aby ste mali možnosť podeliť sa o svoje pocity. Robte to s ľuďmi, ktorí pre vás budú mať pochopenie a nebudú zo všetkého obviňovať dojčenie.
Plač dieťatka je vyčerpávajúci aj fyzicky, aj psychicky. Matky sa môžu cítiť vyčerpane, previnilo, neschopne a tiež reálne nič nestíhajú. Neprestávajte dojčiť, všetko toto postupne prejde a to, čo dojčenie dáva vám i vášmu dieťatku, je nenahraditeľné. Neskôr budete hrdá na to, že ste to všetko zvládli.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Měsíční miminko - tlačí, pláče, blinká