Moze odstavenie zlepsit psychicky stav matky?

Julia    01.07.2024, 11:17

Dobry den, mam syna(1r.) plne dojceny. V poslednych 5 mesiacoch sa moj psychicky stav vyrazne zhorsil. Zintenzivnili sa uzkosti, nastupili negativne myslienky. Riesila som tuto zalezitost s psychiatrickou, na zaklade odporucani sa moj stav zlepsil. Avsak posledny mesiac sa opat citim horsie, uzkosti, myslienky su silnejsie. S psychiatrickou som sa dohodla, ze ak nebudem schopna zvladat bezne fungovanie, tak nasadi liek, avsak musim syna odstavit kvoli tomu, aby sa liecivo nedostalo do mlieka a tiez kvoli tomu, ze hormony, ktore sa tvoria pri dojceni, tiez mozu sposobovat, ze moj stav sa zhorsil(uzivanie liekov pocas dojcenia by bolo kontraproduktivne). Momentalne sa citim tak, ze viem, ze nie som uplne v poriadku, fungovat viem, avsak na zaklade rozhovoru so psych. viem, ze ak by som syna odstavila mohla by som sa citit lepsie. Chcela by som vediet, aky je Vas nazor na to, kedze ste odbornici v teme dojcenia v kombinacii s medicinou. Dakujem

Milá Júlia,

dojčenie je pozitívny faktor pre duševné zdravie. Predčasné odstavenie prináša so sebou rôzne riziká a medzi nimi ako jedno z rizík aj zhoršenie psychického stavu matky. Odstavenie nemá ako spôsobiť, že sa budete cítiť lepšie, práve naopak, vystaví vás stresu z ukončovania dojčenia a nutnosti hľadať úplne nové spôsoby, ako dieťa uspávať, utišovať, riešiť množstvo rodičovských situácií omnoho náročnejším spôsobom. Pri dojčení si nemusíte vyberať medzi svojím zdravím a dojčením. Máte právo na potrebnú liečbu a pritom je dôležité zachovať dojčenie.

Dojčenie nie je príčinou zhoršenia vášho psychického stavu. Práve naopak, štúdie jednoznačne poukazujú na to, že dojčenie je kľúčové pre duševné zdravie žien. Tejto téme sme venovali aj tento článok:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/veda/dusa/

ktorý vám odporúčame si preštudovať, pretože vysvetľuje rôzne mýty a nesprávne informácie, ktoré sa často v tejto oblasti šíria. Ženám sa často hovorí o tom, že duševné zdravie zhoršujú „hormóny dojčenia“, ale málokto domyslí, že dojčenie sa spája s jediným hormónom a to je prolaktín. A prolaktín je stabilizátor nálady. Navyše, prolaktín majú vysoký ženy po narodení bábätka v nasledujúcich týždňoch. Po 6 mesiaci jeho hladina klesá a približne v 11 mesiacoch po pôrode už majú ženy hladinu prolaktínu približne rovnakú či dojčia alebo nedojčia. Žiaden iný hormón s dojčením nesúvisí. Ak by teda duševné zdravie zhoršoval prolaktín, ako vysvetliť, že vaše príznaky sa zhoršili za posledných 5 mesiacov a nie v čase, kedy bola hladina prolaktínu najvyššia? Prolaktín navyše neovplyvňuje vstrebávanie či metabolizovanie a pôsobenie liekov, ktoré by chcela lekárka predpísať.  Užívanie týchto liekov počas dojčenia nie je kontraproduktívne. Tieto lieky budú normálne účinkovať a nie je jediný dôvod, aby ste museli synčeka užívať. V tomto smere odráža to, ako veľmi spoločnosť nepodporuje dojčenie napríklad aj fakt, že mnohé ženy užívajú psychiatrické lieky v tehotenstve, v čase, kedy má matka a dieťa spojený krvný obeh a navyše bábätku sa vyvíjajú orgány, ale potom sa žene povie, že nesmie užívať lieky v období dojčenia, kedy pri mnohých liekoch bábätko prakticky neužíva lieky s matkou. Je vysoko pravdepodobné, že s liečbou, ktorú potrebujete, môžete dojčiť. Bolo by ideálne, keby ste zistili, o aký liek presne ide a napísali nám jeho názov na emailovú adresu dojcenie@mamila.sk, aby sme vám aj v tomto smere mohli dať presnú odpoveď. Ak by napríklad pripadali do úvahy antidepresíva, vo všeobecnosti medzi vhodnejšie antidepresíva patria staršie, odskúšanejšie antidepresíva. Do tejto kategórie patrí väčšina antidepresív, medzi najideálnejšie patrí napríklad paroxetín,sertralín, escitalopram a podobne. Užívať popri dojčení môžete aj mnohé iné antidepresíva. Vysvetlenia prečo sa môžete liečiť a súčasne dojčiť sú komplexné, ale jedným z mimoriadne dôležitých faktorov je, že do celej rovnice treba pripočítať riziká, ktoré nedojčenie prináša, a to tak pre bábätko ako aj pre vás. Dojčenie je dôležité okrem iného pre rozvoj mozgu bábätka a tiež z hľadisko ochrany bábätka pred možnými psychiatrickými diagnózami v dospelosti. Preštudujte si aj toto vysvetlenie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Moze odstavenie zlepsit psychicky stav matky?