Strata mlieka

Michaela    25.06.2024, 14:05

Dobrý deň, obraciam sa o vám s prosbou o pomoc. Mám 5 mesačnú dcérku, plne dojčenu od narodenia. Asi 2 týždne vnímam, ako keby pokles mlieka, a už 4 noc sa mi stalo, že sa zobudila a aj keď sa pekne prisala mlieko jej neprislo..potom os únavy zaspala a zobudila sa nad ránom no áno vtedy jej neprislo hneď ale až po 20 minútovom trápení a saní. Neviem si a tým rady a neviem kde je problém keďže doteraz bolo všetko v poriadku. Ďakujem za odpoveď

Milá Michaela,

najspoľahlivejšiu odpoveď na to, či bábätko skutočne získava menej mlieka, alebo naopak, či je jeho príjem mlieka z prsníka dostatočný a či bábätko dokáže regulovať tok mlieka pri dojčení, dáva pozorovanie dojčenia a pitia. Dojčenie svojho bábätka môžete porovnať s týmito videoukážkami:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

ktoré zobrazujú aj pitie a to, ako ho rozlíšiť. Odporúčam vám však aj osobnú konzultáciu s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste dojčenie vyhodnotili spoločne. Laktačná poradkyňa vás naučí ako rozlíšiť pitie a satie bez pitia a tiež, ako posúdiť, či bábätko získalo dostatok mlieka a ako reaguje na tok mlieka. Po tomto vyhodnotení uvidíte, aká je situácia s dojčením a či je potrebné urobiť nejaké kroky pre zlepšenie dojčenia alebo nie. Ak by bábätko skutočne potrebovalo získavať viac mlieka, má zmysel pátrať po možných príčinách, prečo sa príjem mlieka znížil:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

a urobiť kroky, pre zvýšenie príjmu mlieka:

Laktačná poradkyňa vám ukáže, ako pomôcť bábätku prisať sa dostatočne hlboko do prsníka, tak, aby malo do prsníka zaborenú bradu a noštek malo pritom voľný, pokrývalo viac dvorca bradavky spodnou perou a bolo prisaté tak hlboko, že mu nebude vidieť kútik a pery. Prečítajte si aj tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a tiež schopnosť bábätka regulovať tok mlieka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.

Ak by to bolo potrebné, existujú aj spôsoby, ako zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a v prípade potreby dokrmovať bábätko tak, aby ste sa pritom vyhli použitiu fľaše a urobili kroky, aby sa bolo možné čoskoro vrátiť späť k výlučnému dojčeniu.

Pre zlepšenie dojčenia začnite už teraz využívať veľa fyzického kontaktu s bábätkom, najmä kontaktu koža na kožu:

  • Buďte čo najviac s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, nosič...).
  • Spite s ním spolu v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napríklad v nosiči), nie s cumlíkom alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napríklad sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, pri hojdaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť  vhodné okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strata mlieka