Dojcenie

Jennifer    25.06.2024, 14:20

Dobry den, chcela by som sa Vas poprosit o radu. Mam 12 dnovu malu, davam ju aj na cici, lenze nechce sa mi spustit materske mlieko. Beriem ak vitaminy aj caj na dojcenie, lenze absolutne sa mi nechce spustat mlieko. Bradavky mi bolia, snazim sa s odsavackou pomoct aby mi to zacalo, s odsavackou si viem odsavat tak cca 10ml z obidvoch. Zvyknem si aj pomasirovat prsia. Uz neviem co by som si mohla spravit preto aby som mohla normalne kojit a aby som mala mlieko. Vopred dakujem za Vas odpoved.

Milá Jennifer,

v tejto situácii vám odporúčame čo najskôr sa skontaktovať v profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Spolu s laktačnou poradkyňou bude kľúčové urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a dostatočný tok mlieka je to, čo udrží bábätko prisaté k prsníku. Zároveň od správneho prisatia závisí to, či sa poškodzuje tkanivo bradaviek a preto sú kroky pre zlepšenie prisatia bábätka kľúčové pre liečbu poškodenia bradaviek a odstránenie bolesti. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete. A tiež spoločne prejdete možnosti liečby bolestivých bradaviek, aby sa situácia rýchlejšie zlepšila. Pri bolesti bradaviek sa totiž ženám nesprávne odporúčajú krémy či maste s obsahom lanolínu alebo vazelíny. Ak takýto krém teraz používate, nahraďte ho zatiaľ potieraním bradaviek a dvorcov olivovým olejom, kým sa stretnete s laktačnou poradkyňou osobne a vypracujete presný postup, ako ďalej dojčenie zlepšovať.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Vďaka stláčaniu prsníka sa budete môcť vyhnúť odsávaniu alebo odstriekavaniu prsníka. Pri úprave polohy tak, aby bábätko bolo správne prisaté, pomôžete bábätku získať podstatne viac mlieka a následne sa toto množstvo mlieka ešte zvýši vďaka stláčaniu prsníka. Takto bábätko získa podstatne viac mlieka, než je možné získať odsávaním či odstriekavaním a vy získate čas, ktorý nebudete musieť stráviť odsávaním.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Vitamíny nezvyšujú tvorbu mlieka a nemusíte ich užívať len preto, že dojčíte. Ak máte pocit, že čaj na dojčenie zaberá, pokračujte v jeho pití, ale väčšina žien pozoruje, že pitie čaju nie je postačujúce na to, aby nastala nejaká zmena. Navyše, aj keby ste užívali bylinky, ktoré skutočne pri väčšine žien tvorbu mlieka dokážu zvýšiť, je potrebné si uvedomiť, že tento krok sa vždy musí viazať s odstraňovaním príčin, pre ktoré tvorba mlieka klesla a s krokmi, ktoré zvýšia odber mlieka z prsníka a teda pomôžu bábätku získať viac mlieka pri dojčení.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok