Vracanie po dojčení

Anna    21.06.2024, 21:38

Dobrý deň, mám 10 dňového synčeka, ktorého dojčím. Cez deň má ako taký režim, prespí 3-4 hodiny, zobudí sa, nakŕmim ho, prebalím a zase spí. Dojčím ho 15 minút z každého prsníka. Problém je v noci, do polnoci spí, nakŕmim ho, dám ho do postieľky a po chvíli začne plakať, dáva si prsty do úst, tak ho zase priložím a potom sa pogrcká a začne plakať a dávať si ruky do úst. Neviem, či ho mám ešte prikladať, keď sa pogrcká. Ďakujem

Milá Anna,

nemusíte sa báť bábätko znova prisať k prsníku, keď grckalo. Prečítajte si o grckaní aj tento článok, v ktorom medicínsky tím MAMILY zodpovedá najčastejšie otázky, ktoré ženy majú ohľadom tejto témy: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/reflux-grckanie/

Bábätká v tomto veku spájajú pocit bezpečia s prítomnosťou matky. Telíčko bábätka je odkázané na kontakt s matkou, pretože mnohé svoje telesné funkcie nedokáže regulovať samo dostatočne dobre. Aj preto fyzický kontakt s bábätkom je spolu s dojčením faktorom, ktorý chráni bábätko pred syndrómom náhleho úmrtia. Aj preto je pre bábätká samostatné spanie v postieľke často nereálnym cieľom. Po chvíli sa zobudia a začnú sa mrviť, mrnčať, až plakať, dávať si rúčky do úst, hľadajú prsník a chcú sa dojčiť. Jeden z dôvodov, pre ktorý sa takto správajú je, že dojčenie prináša bábätkám podnety pre opätovné zaspatie.

Pri dodržaní zásad bezpečného spania je spoločné spanie najjednoduchším riešením toho, čo popisujete:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spolocne-spanie

Pri spoločnom spaní môžete bábätku ponúknuť prsník v polohe v ľahu (pozrite si napríklad toto video s polohou poležiačky: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#D) a pritom môžete pokračovať v spánku aj vy. Spoločné spanie tak prináša aj jednoduchšiu starostlivosť pre matku a podľa štúdií prispieva k tomu, že ženy sa lepšie vyspia.

Ďalšie informácie k tejto téme získate v týchto článkoch medicínskeho tímu MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spanok/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/sids/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vracanie po dojčení