Zvysenie tvorby odsavanim

Lucia    20.06.2024, 18:53

Dobry den, Prosim pekne o radu a pomoc. S malou - 7mesacnou sme v nemocnici pre dehydrataciu, virozu a afty v puse a tym sa odmieta dojcit, boli ju to. Doma sa mi tak v utorok zacala odmietat dojcit, papala o 11tej rano a potom az bola ochotna aa prisat o 11tej vecer, medzitym som vecer 1x odsala 1 prsnik. Prikrmy mala tak hladna nebola, no dojcit sa nechcela ani dalsi den vzdy len par hltov, tak sme sli do nemocnice. Ide o to, ze ked sa nedojcila niekolko hodin na prsiach tak predpokladam ze tvorba klesla uplne. V nemocnici dalsi den som odsala az vecer mliecko 2x oba prsniky, (prv cca 100ml jeden co mi pride malicko za cely den) potom menej uz..no mala sa stale nedojci je na infuziach afty sa liecia no ako mam zachranit mlieko? Prikladam ju neustale aj ked nepije a len cuca dudluje..Ako dlho trva zvysenie tvorby odsavanim? Ak by som zacala pravidelne kazde 3hodiny napr odsavat je sanca ze za 2dni to stupne? Som na bylinkach 3x3 plus aj ricinus k tomu. Prsia mam pocitovo naozaj ako nonstop ako po vysati do prazda akoby sa ani nedoplalo nic, pri stlaceni bradavky aspon ale stale vystriekne este aj ked stlacim prsnik tak vyjdu kvapky tak verim ze este to nieje stratene ale bojim sa rovnakeho scenara, ked nas pustia domov a ona nebude mat co pit ze tu opat skoncime. Dakujem za kazdu radu

Milá Lucia,

nič nie je stratené, je veľmi dôležité, že bábätko je naďalej ochotné sa prisávať. To dáva priestor pre zlepšovanie situácie a typicky sa takáto situácia zlepšuje pomerne rýchlo. Nateraz môžete urobiť niekoľko krokov a medzičasom vám odporúčame skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne postupovali ďalej podľa toho, ako sa aktuálne bude situácia ďalej vyvíjať.

Ak má bábätko bolestivé rany v ústočkách, často sa stane, že sa prestane prisávať. Ale toto je z našich skúseností dočasná situácia, ktorá sa zmení, ak udrží tvorba mlieka a bábätku sa ďalej dojčenie ponúka. Návrat k dojčeniu môžu pomôcť aj lieky proti bolesti pre bábätko, aby vnímalo dojčenie ako menej nepríjemné.

Okrem toho, má zmysel v tejto situácii používať prostriedky pre zvyšovanie tvorby mlieka. Dávkovanie 3 kapsule 3-krát denne platí v prípade, že používate kapsule, kde v jednej kapsuli je 610 mg senovky respektíve 500 mg benediktu. Okrem toho môžete k týmto bylinkám pridať aj moringu olejodarnú v dávkovaní 3x denne 1500 mg. Existujú aj prípravky, ktoré kombinujú senovku, benedikt aj v moringou a je celkovo potrebné používať menšie množstvo kapsúl denne. Užívanie byliniek by sa malo spojiť s krokmi, ktoré pomôžu zvýšiť odber mlieka z prsníka. Môže ísť buď o to, že bábätko sa začne prisávať pravidelne a bude z prsníka získavať mlieko alebo je potrebné mlieko odsávať/odstriekavať aspoň 8x denne, z toho aspoň raz v noci.

Spojte sa s laktačnou poradkyňou aj pre to, aby ste spoločne vyhodnotili, ako aktuálne vyzerá pitie bábätka na prsníku. Ak sa bábätko prisáva, ale nepije dostatok mlieka, je možné toto zmeniť úpravou polohy tak, aby sa bábätko začalo prisávať s bradou hlboko zaborenou do prsníka a pritom by malo noštek voľný, súčasne by pokrývalo viac dvorca bradavky spodnou perou než vrchnou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Vyhodnoťte toto spoločne s laktačnou poradkyňou spolu s tým, ako aktuálne vyzerá príjem mlieka zo strany bábätka. Okrem toho sa môžete zamerať aj na to, aby bábätko získavalo dostatok tekutín a výživy z jedla a vody, keďže tieto bábätko neodmieta. Tekutiny by malo bábätko dostávať z otvoreného pohára, vyhnite sa použitiu fľaše, ale aj nádob zakončených so sosáčikom, náustkom, či slamkou. Prípadne môžete bábätku pomôcť získať ešte viac tekutín tým, že mu pridáte viac vody do jedla.

Sledujte hydratáciu bábätka aj prostredníctvom moču. Dostatočne hydratované bábätko bude mať žltkastý alebo až číry moč. Postupujte ďalej podľa toho, ako situáciu vyhodnotíte osobne s laktačnou poradkyňou, aby ste získali na mieru šité informácie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zvysenie tvorby odsavanim