Mam laktozovu intoleranciu, alternativa mlieka pri kojeni

Romana    19.06.2024, 15:35

Dobry den, mam laktozovu intoleranciu, rada pijem mandlove mlieko. Mozem toto mlieko pit pocas kojenia ? Alebo ho musim nahradit ? Rodim onedlho a chcem predist problemom. Dakujem

Milá Romana,

môžete pokračovať v konzumácii mandľového mlieka, či iných rastlinných mliek aj v období dojčenia.

Vaša laktózová intolerancia s dojčením nijako nesúvisí. Ženám sa môže tvoriť dostatočne kvalitné materské mlieko v dostatočnom množstve, aj keď nemôžu konzumovať kravské mlieko, či mlieko iného živočícha.

Vaše materské mlieko bude obsahovať laktózu, aj keď ju nebudete konzumovať vo svojej strave, laktóza je totiž nesmierne dôležitý cukor pre rozvoj mozgu bábätka a telo matky ju pre materské mlieko vyrába. A keďže je laktóza taká kľúčová, napriek tomu, že vy laktózu nedokážete štiepiť, vaše bábätko minimálne v období, kedy sú deti dojčené (teda v prvých rokoch života) laktózu spracovať dokáže.

Pitie mlieka nie je podmienkou pre tvorbu mlieka. To, či bábätko po pôrode bude získavať dostatok mlieka a bude dojčené, ovplyvňujú iné faktory, preto, ak sa chcete pripraviť na dojčenie, odporúčame vám prečítať si tento dokument hovoriaci o tom, čo je dôležité pre správny začiatok dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Na dojčenie vás už v tehotenstve môže pripraviť profesionálna laktačná poradkyňa, ktorá organizuje školy dojčenia pre tehotné. Vyberte si takú poradkyňu v mieste vášho bydliska z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku.

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mam laktozovu intoleranciu, alternativa mlieka pri kojeni