Spanok 2 m babätka

Monika    19.06.2024, 09:55

Dobrý večer potrebujem pomoc mam babo a od začiatku spala výborne teraz tie spanky sú nejaké rozhádzané spi malo časti sa zobudi uspať chce ma rukách pri tom plače a najhoršie je na tom ze večer keď ju dám spat plače po chvíli zaspí prebudí sa a potom jej bieda zaspať je zla krúti sa v perinke prehyba už nevieme co mame robiť trvá to 2 týždne u každý večer aj

Milá Monika,

vaša otázka bola pravdepodobne odoslaná nedokončená, preto, ak nezodpovieme všetky otázky alebo aspekty vašej situácie, napíšte nám, prosím, znova na dojcenie@mamila.sk. Ďakujeme za pochopenie.

Spánok bábätiek sa postupne mení. V prvých dňoch po pôrode niektoré bábätká spinkajú tam, kde ich položíme. Toto sa približne okolo mesiaca veku zásadným spôsobom mení. Bábätká potrebujú omnoho intenzívnejšiu starostlivosť týkajúcu sa spánku, zaspávania, udržiavania v spánku. Definícia „kvalitného“ spánku je pre bábätká dosť iná ako pre dospelých. Bábätká väčšinou spia „kvalitne"“, keď sú v tesnej blízkosti s matkou (v nosiči alebo v posteli), často potrebujú dojčenie, aby mohli zaspať na prsníku, a tiež potom, aby ďalej spali, ak sa prebúdzajú, a ich spánkové cykly sú krátke a trvajú oveľa menej, než si ľudia predstavujú a ženy prajú. Nie je typické, aby dojčené bábätká spali súvisle dve či tri hodiny. Je omnoho typickejšie, že potrebujú veľmi časté dojčenie a že spia v relatívne krátkych, no postačujúcich úsekoch. Toto sa s vekom bude postupne meniť. 

Súčasne bábätká potrebujú pomoc so zaspatím a udržaním sa v spánku. Bábätká približne po 3 týždni dokážu ostať hore dlhšie, než by potrebovali. V tomto veku by spánok mal nasledovať najneskôr do 30 – 45 minút po poslednom zobudení. A súčasne po uspatí mnohé bábätká potrebujú pomoc s tým, aby sa v spánku udržali. Bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým matkám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu. Z praktického hľadiska môže potrebu udržania bábätka v spánku pomôcť naplniť nejaký vhodný nosič pre bábätká či šatka – pozrite si napríklad tieto fotografie.

Má zmysel zapojiť do starostlivosti o bábätko intenzívny fyzický kontakt, pretože to okrem iného bude podporovať aj dojčenie. Zavinutie spôsobuje zmenu v správaní bábätká, ktorá je pre unavených rodičov vnímaná ako pozitívna zmena. Zavinovanie je spôsob, akým sa často riešia problémy, s ktorými sa rodičia bábätiek stretávajú (rozhadzovanie ručičiek, budenie sa, prenášanie bábätka, dĺžka spánku, plač, nespokojnosť, neistota pri držaní bábätka, a podobne). Tieto otázky a problémy, ktoré rodičia majú, sú akútne a vyžadujú si riešenie. Ich riešenie by malo spočívať v tom, aby viedlo ku kontaktu bábätka s rodičmi, pretože fyzický kontakt poskytuje reguláciu životných funkcií dieťaťa a povzbudzuje dieťa do častého dojčenia. Zavinovanie síce spĺňa potreby rodičov, aby bábätko dlhšie spalo a podobne, ale nespĺňa potreby bábätka, ktoré sú v tomto veku dôležité, a ktorých nenaplnenie môže viesť k tomu, čo v poradenstve pri dojčení často riešime: dieťa, ktoré odmieta kontakt s matkou do takej miery, že začne odmietať dojčenie alebo dieťa, ktoré málo priberá, málo často pije, spí príliš dlho a podobne. Preto by bolo dobré nachádzať riešenia, ktoré napĺňajú potreby rodičov aj bábätiek zároveň. To, že zavinovanie predstavuje problém pre dojčenie, vieme už z nemocníc. Rodičia si zavinovanie osvoja práve v nemocnici.

 

Večer môže byť pre mnohé bábätká náročný. Je bežné, že približne v tomto čase sa všetky bábätká chcú často dojčiť, chcú byť na prsníku neustále a vybratie prsníka z úst spôsobí plač. Preto je dobré umožniť v tomto čase dieťatku sa dojčiť stále, skúste si ho dať do nejakého nosiča a zároveň ho dojčiť alebo si s ním ľahnite a dojčite poležiačky. Netrápte sa, dojčite bábätko bez toho, aby ste sa snažili, aby vydržalo aspoň nejakú dobu bez prsníka. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. Nemôžu sa „prejesť“.

Častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné.

Dojčenie nemá len výživovú funkciu, uspávanie je preto jednou z dôležitých funkcií dojčenia. A aj keď bude bábätko staršie, zostane dojčenie výborným spôsobom, ako ho uspať. A keď podrastie, tak sa samo od seba naučí zaspávať bez pomoci. To dokážu všetky deti, ak ich do samostatného zaspávania netlačíme. Nie je teda potrebné sa snažiť, aby dieťa dokázalo zaspávať bez dojčenia. Raz to bude zvládať úplne samo aj bez našej snahy ho to naučiť. A do toho času práve dojčenie a uspávanie na prsníku nesmierne zjednodušuje nočnú i dennú starostlivosť o bábätká.

Pre bábätko je dobré, aby trávilo čas v matkinom náručí a väčšina bábätiek potrebuje pomoc pri zaspávaní.

Spánok detí a večerné uspávanie a počet prebudení sa v priebehu času menia. A nezávisí to len od dojčenia či hladu bábätka. Odporúčame vám vyhľadať aj podporu a povzbudenie prostredníctvom podporných skupín dojčenia, ktoré v MAMILE organizujeme. Svoju skupinu si môžete nájsť v tomto zozname:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

Na skupine stretnete iné ženy v podobnej situácii a tiež matky väčších detí, ktoré vám poskytnú užitočné tipy a získate tiež povzbudenie, podporu, vypočutie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Spanok 2 m babätka