Odstav doporuceny lekarem

x    19.06.2024, 08:53

Dobrý den, Ráda bych se Vás zeptala, jak přistoupit k lékařsky doporučenému odstavu. Syna (35 m) kojím na požádání (i v noci), poslední dobou je intenzita díky intenzivním emocím dost vysoká. Kojením se uspává, je to naše náplast na všechno a vyhovuje nám to. Musím říci, že většinou jen tak podudlává a aktivně se kojí už jen párkrát denně (dudlík nikdy neměl). Jí docela dobře. Současně jsem čerstvě těhotná (6.tt), kvůli přetrvávajícímu špinění mi gynekolog v 5.tt předepsal Ascorutin. Po dobrání se však lehké krvácení postupně obnovilo, dnes jsem absolvovala prohlídku. Plod nevykazuje známky odlučování, ale z pohledu doktora je těhotenství, má drobnější konstituce (cca 170cm/55kg) a kojení pro tělo přílišná zátěž. Gynekolog mi předepsal Gynprodyl 200mg a Exacyl 500mg s tím, že doporučuje kojení v co nejkratší možnou dobu ukončit (mj. kvůli vstřebávání hormonů do MM). Jak dlouho bude léčba trvat, nelze stanovit, hrozí i riziko potratu. Jsem z toho v šoku a nejsem schopná si tak rychlý odstav představit. Doufala jsem v samoodstav, nebo velmi pozvolný odstav, ale ne v řádu dní. Je to pro mě i syna velmi těžké a vůbec nevím, jak ho realizovat, natož tak náhle a rychle. Největší obavu mám z uspávání, přes den spí cca 2 hod doma (v kočárku od 1 roku neusne) a večer bývá vzhůru i do 22.30 hod (v noci se budí na kojení cca 1-2x), denní spánek ale pořád potřebuje. Mj také málo pije, proto mě kojení aspoň vnitřně uklidňovalo, že příjem tekutin zlepšuje. Mohla bych poprosit o Váš názor na situaci, co byste ne/doporučili a jak se se situací vyrovnat? Předem děkuji 

Dobrý deň,

nie je pravdepodobné, že krvácanie v tehotenstve je spôsobené dojčením, špinenie majú aj mnohé iné ženy, ktoré nedojčia, a niekedy nie je jednoduché príčinu špinenia identifikovať. Z hľadiska prevencie pokrývate najčastejší dôvod špinenia – zníženú hladinu progesterónu tým, že užívate Gynprodyl a ďalšie podporné lieky.

Vo vedeckej literatúre neexistujú žiadne dôkazy či dáta, ktorými by lekári mohli odôvodniť odporúčanie odstaviť dieťa počas tehotenstva. Súbor miliónov žien, ktoré dojčili svoje dieťa až do konca ďalšieho tehotenstva, je dostatočne veľký na to, aby dojčenie počas tehotenstva bolo považované za bezpečné. La Leche League pracovala za desaťročia s takým množstvom tehotných dojčiacich matiek, že ak by dojčenie malo na tehotenstvo vplyv, bolo by sa to prejavilo.

Pri fyziologickom tehotenstve je zrejmé a dokázané, že dojčenie nepredstavuje žiadne riziko pre nenarodené bábätko. Pri patologickom priebehu tehotenstva neexistuje dostatok dôkazov, ako pokračovať, toto nie je dostatočne preskúmaná téma a preto sa musíte rozhodnúť vy sama. Na druhej strane, neexistuje žiadne zdokumentované riziko pre matku či nenarodené bábätko, keď matka počas normálneho tehotenstva dojčí. Kontrakcie maternice počas dojčenia sú normálne a nespôsobujú predčasný pôrod – nakoniec, kontrakcie maternice spôsobuje aj pohlavný styk, ktorého sa väčšina párov počas tehotenstva nevzdáva. Je pravdou, že (bez ohľadu na dojčenie) sa určité percento všetkých tehotenstiev končí potratom. Vtedy je samozrejme ľudské hľadať dôvody a ak matka dojčila, je jednoduché ako príčinu označiť dojčenie, hoci za iných okolností by sme len skonštatovali, že dôvod nepoznáme. Rovnako neexistujú medicínske dôkazy o tom, že by dojčenie oberalo nenarodené dieťa o živiny. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Preto matka nemusí dieťa odstaviť ani po 6. mesiaci tehotenstva.

Veľmi často sa ukončenie dojčenia odporúča preventívne, pretože dojčeniu sa nepripisuje žiadna dôležitosť a tak sa „nič nestane“, ak sa dieťa odstaví a ľudia majú pocit, že niečo urobili pre zvýšenie šancí v tehotenstve. Avšak ženám sa často pre ukončenie dojčenia dávajú dôvody, ktoré poukazujú na to, ako veľmi daný človek nerozumie dojčeniu a ako ho v skutočnosti nepodporuje. Neexistujú žiadne vedecké dôkazy o tom, že pre menšiu ženu je dojčenie prílišná záťaž. Navyše, ak toto ľudia hovoria, majú na mysli tvorbu mlieka, ale súčasne zabúdajú, že v tehotenstve tvorba mlieka významne klesá, čo súvisí s tým, čo pozorujete aj vy, že dieťatko na prsníku väčšinou saje bez pitia. Ak je teda tvorba mlieka taká záťaž, tak v tehotenstve tento argument neplatí. Súčasne v určitej malej miere sa materské mlieko naďalej tvorí a toto mlieko predstavuje cenný doplnok výživy pre staršie dieťatko. Zložením sa totiž podobá na mlieko, ktoré deti pijú v prvých dňoch po pôrode, teda na mlieko, ktoré sa označuje ako kolostrum, alebo aj tekuté zlato. Okrem iného sa v každej jeho kvapke nachádza mnoho látok, ktoré zlepšujú imunitu dieťaťa, čo zvlášť teraz v čase vášho tehotenstva má význam, aby staršie dieťa neprinieslo domov nejakú chorobu. A ak teda je tvorba mlieka takto znížená, potom jediné, čo dojčenie naďalej robí je, že poskytuje nástroje pre zjednodušenie starostlivosti o dieťatko. To, čo ste pomenovali ako náplasť na všetky problémy. A ak sa dojčenie ukončí, žena musí hľadať úplne nové spôsoby, ako tieto problémy riešiť. Ak teda chceme tehotnú ženu vystaviť menšej záťaži, je o to dôležitejšie, aby naďalej dojčila. Dojčenie pomáha v utišovaní dieťatka, pomáha žene na chvíľu si vyložiť nohy a len tak sedieť s dieťaťom na prsníku, dojčenie pomáha dieťa uspať a môže si tak pospať aj matka a túto funkciu dojčenia ocenia ženy najmä v nočnej starostlivosti o dieťa. Čokoľvek iné by bolo náročnejšie a predstavovalo by pre vás väčšiu záťaž. Nehovoriac o procese ukončovania dojčenia, ktorý bude sprevádzaný nespokojnosťou dieťaťa a odmietaním iných spôsobov starostlivosti, toto obdobie predstavuje veľkú záťaž pre tehotnú ženu aj jej okolie.

Ak by ste sa napriek tomu rozhodli dojčenie ukončiť, má zmysel vedieť, že v tomto čase (ale aj mimo tehotenstva) nemá zmysel užívať lieky na znižovanie tvorby mlieka či sťahovať si prsníky, obmedzovať pitie tekutín. Tvorbu mlieka môžete ponechať tak, ako je, pretože je znížená vplyvom tehotenstva. Pre ostatné aspekty zmeny starostlivosti o dieťatko sa môžete inšpirovať týmto všeobecným návodom:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/Odstavenie/

a odporúčame vám skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali na mieru šité odporúčania a tiež psychickú podporu a povzbudenie v tomto náročnom období.

Ak by ste sa rozhodli pokračovať v dojčení, má tiež zmysel vedieť, že nie je pravda, že by ste mali ukončiť dojčenie kvôli tomu, že budete užívať liek s obsahom progesterónu. Tento hormón sa prirodzene tvorí v tehotenstve a ženám sa predpisuje v prípade, že ich telo netvorí dostatočné množstvo tohto hormónu. Inými slovami, tento liek bude dopĺňať hladinu progesterónu, ktorú ženy v nekomplikovanom tehotenstve majú prirodzene takto vysokú. A pritom sa ženám nezakazuje dojčiť počas tehotenstva. Je to preto, že progesterón, ktorý sa žene tvorí v rámci tehotenstva alebo ktorý žena užíva vo forme liekov, sa nebude nachádzať v materskom mlieku. Treba tiež pamätať na to, že bábätko v maternici je vystavené týmto hormónom v ďaleko väčšej miere ako dojčiace sa dieťa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstav doporuceny lekarem