Odmieta večerne dojčenie

Martina    14.06.2024, 16:16

Dobry deň, 4 mesacne len dojčene MM babatko odmieta jesť pred spankom. Babätko okolo 19.00 okupene, oblečieme, zapneme nočnu lampičku a ide sa papať. Malička potiahne 3x a začne plakať. Cez deň papká pekne, problém nastane až po kupaní a pred nočnym spinkanim. Následne maličku uspíme troška, ľahnem si k nej a ponuknem jej prsnik až vtedy začne jesť. Viete mi poradiť kde by mohol byť problem? Robí to od narodenia, skúsala som už rôzne polohy na dojčenie, nič nezabera. Ďakujem veľmi pekne

Milá Martina,

dojčenie je omnoho viac než len pitie mlieka. Bábätká sa môžu chcieť dojčiť preto, že sú unavené a potrebujú sa uviesť do stavu bezpečia a pohody, aby zaspinkali. Preto pre zaspatie bábätka funguje monotónny pohyb, ako je hojdanie, chôdza s bábätkom, ale aj dojčenie, pretože poskytuje monotónne satie. Navyše materské mlieko obsahuje látky, ktoré pomáhajú uspať dieťa, aj matku. Ak sa táto situácia opakuje pravidelne každý večer už štyri mesiace a pritom sa v iných časoch bábätko dojčí spokojne, priberá a prospieva, je pravdepodobné, že táto reakcia nesúvisí so samotným tokom mlieka, s množstvom mlieka, ktoré bábätko získava, ale skôr súvisí s oblasťou spánku a uspávania. Preto skúste zmeniť rutinu večerného uspávania. Ak funguje, že dcérku najskôr uspíte a potom jej ponúknete prsník, skúste to začať robiť tak. Niekedy je pre bábätká náročné zaspať, ak sa večer toho deje priveľa. Bábätká typicky večer bývajú unavené a predráždené z celého dňa. Zvlášť pri menších bábätkách sa stretávame s tým, že večerné uspávanie býva omnoho jednoduchšie, ak sa napríklad kúpanie bábätka presunie do doobedia.

Ak si chcete byť skutočne istá, či možnou príčinou tohto správania nie sú okolnosti, pri ktorých by malo zmysel zlepšiť dojčenie, pozrite si tieto videoukážky pitia a dojčenia bábätiek:

 https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

alebo sa stretnite s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

prípadne navštívte podpornú skupinu dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej nájdete okrem iného aj psychické povzbudenie, podporu a tipy od iných žien s bábätkami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmieta večerne dojčenie