Nedostatek mm brzy ráno

Silvie    11.06.2024, 10:54

Mám syna 10mesicu. Hlavně kojeny, občas dobrota na lžičku ve formě ochutnávání. Poslední dny mám problém s brzkým kojenim. Kojim na požádání celou noc i den, ale v čase mezi 4:00 - 7:00 ráno mám prsa prázdné a mléko jen kape. Syn se vzteká , chce se kojit ale prsa mám úplně prázdné. Co můžu dělat aby byl spokojený i v tomto čase ? Dekuji

Milá Silvie,

ak bábätko potrebuje zvýšiť príjem mlieka aj v tomto veku existujú kroky, ako pomôcť. Aj pri väčšom dieťatku je možné upraviť polohu pri dojčení:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#U

aby ste tak dosiahli hlbšie prisatie, pri ktorom bude viac zaborená brada do prsníka a noštek pritom ostane voľný:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a to súvisí s tým, koľko mlieka dieťatko získava z prsníka.

Prisatie ovplyvňujú aj iné okolnosti, pri väčšom dieťatku častou príčinou, pre ktorú sa prisatie bábätka zmení, býva to, že začne dostávať tekutiny z nádob so slamkou, sosáčikom, náustkom alebo dostáva kapsičky s príkrmami. Existujú aj ďalšie príčiny, pre ktoré môže pri väčšom dieťatku klesať príjem mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

ale niekedy môže ísť aj príčiny, ktoré sa týkajú aj menších bábätiek:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Môžete prejsť tieto príčiny s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vás naučí rozlíšiť pitie bábätka a vyhodnotiť, či získava dostatok mlieka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nedostatek mm brzy ráno