Zablokovaný mliekovod a bolesť bradavky

Martina    11.06.2024, 10:42

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Mala som zablokovaný mliekovod s pluzgierikom na bradavke. Pľuzgier som prepichla ihlou pred 3 dňami. Mlieko sa spustilo a prsník sa mi uvoľnil. Bradavka však zostala veľmi bolestivá. Stále tam mam pluzgierik, ale mlieko tade už preteká normálne. Bradavka ma boli akoby zvnútra, zvonku ju nemám nijako podráždenú. Je to normálne? Treba len počkať kým to prejde alebo je niečo, čo by mi mohlo pomôcť? Ďakujem

Milá Martina,

problémy s prsníkmi a bradavkami nie je jednoduché diagnostikovať prostredníctvom internetu. Vysoko pravdepodobne má zmysel teraz urobiť kroky k preliečeniu bradavky, ktoré by mohli zahŕňať ošetrovanie bradavky po každom dojčení zriedený roztokom z výťažku z grapefruitových semienok a premasťovanie bradavky medzi dojčeniami potieraním olivovým olejom. Či však nie je potrebné urobiť aj ďalšie kroky má zmysel vyhodnotiť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Stretnutie s laktačnou poradkyňou má zmysel aj preto, že zablokovanie mliekovodu má svoju primárnu príčinu a tú má zmysel riešiť a odstrániť, aby sa situácia nezopakovala aj v budúcnosti. Ak sa zablokuje mliekovod, najčastejšie sa tak stane preto, že z jednej časti prsníka mlieko odteká pomalšie a toto súvisí najmä s tým, akým spôsobom je prisaté bábätko k prsníku počas dojčenia. S laktačnou poradkyňou by ste preto osobne mohli upraviť prisatie takto:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zablokovaný mliekovod a bolesť bradavky