Užívanie senovky a benediktu počas dojčenia

Barbara    06.06.2024, 08:39

Dobrý deň, je nutné užívať senovku a benedikt počas celého dojčenia? Užívam ich od začiatku dojčenia (2 mesiace) vkuse a bojím sa, že keď ich vysadím, tak sa mi zníži tvorba materského mlieka. Za odpoveď ďakujem.

Milá Barbara,

bylinky je možné používať aj dlhodobo, avšak, ak to tak je, má zmysel pozrieť sa na to, či sa popri tom urobili kroky pre zvýšenie príjmu mlieka. Pretože dojčenie si za bežných okolností nevyžaduje žiadne zásahy, vrátane užívanie byliniek. Pre užívanie byliniek by vždy mali existovať okolnosti, v ktorých sa vyčerpali ostatné možnosti pre zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka a je potrebné použiť bylinky, prípadne aj ďalšie zásahy. Užívanie byliniek by vždy malo ruka v ruke ísť s ďalšími krokmi, ktoré pomôžu, aby sa zvýšil príjem mlieka zo strany bábätka. Pretože cieľom nie je len zvýšiť tvorbu mlieka, ale zlepšiť dojčenie. A pre zlepšenie dojčenia nestačí zvýšiť tvorbu mlieka a pokračovať v dojčení bez odstránenia príčiny, pre ktorú tvorba mlieka klesá. Za normálnych okolností totiž bábätko počas celej doby dojčenia pije približne rovnaké množstvá mlieka, takže ak máte pocit, že potrebujete zvýšiť tvorbu mlieka, kľúčová je otázka – čo sa deje, prečo máte pocit, že je potrebné zvýšiť tvorbu mlieka.

Preto vám v tejto situácii odporúčame osobnú konzultáciu s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vás naučí rozlíšiť, kedy vaše bábätko na prsníku pije mlieko a kedy saje bez pitia. Naučí vás rozlíšiť, či bolo pitie bábätka dostatočne výdatné. Je možné, že spoločne vyhodnotíte, že bábätko teraz získava pri dojčení dostatok mlieka a v takom prípade je možné bylinky začať postupne vysadzovať a namiesto byliniek sa sústrediť na kroky, ktoré pomôžu bábätku udržať dostatočný príjem mlieka – tieto kroky medicínsky tím MAMILY podrobne rozoberá v tejto odpovedi z poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4999

Ak by sa ukázalo, že je potrebné urobiť kroky pre zvýšenie príjmu mlieka, laktačná poradkyňa MAMILY vám ukáže, aké ďalšie kroky je potrebné urobiť a tieto kroky pomôžu, aby ste postupne mohli prestať bylinky používať. V takom prípade by bolo dôležité:

Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Dostatočný príjem mlieka sa totiž odvíja od správneho prisatia bábätka, nie od užívania byliniek. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy je potrebné zvyšovať príjem mlieka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Dostatočný príjem mlieka ovplyvňuje aj to, ako často sa bábätko dojčí. Vytvorte preto podmienky, aby bábätko malo možnosť sa dojčiť tak často, ako to potrebuje. Trávte s bábätkom veľa času vo fyzickom kontakte, pretože ten reguluje spánkové cykly a príjem potravy. Ak sa bábätko precitá, ponúkajte mu prsník a pomôžte mu úpravou polohy pri dojčení dosiahnuť čo najlepšie prisatie. Keď prestáva piť, pomôžte mu získavať z prsníka ešte viac mlieka stláčaním prsníka a potom mu ponúknite druhý prsník. Po tom, čo sa výdatne nadojčí, ho nechajte vyspinkať sa v kontakte s vami. Nepoužívate v starostlivosti o bábätko zavinovačku, cumlík či fľašu. Bábätko, ktoré spinká mimo kontaktu s vami, môže spať príliš dlho a to predlžuje intervaly medzi dojčeniami a znižuje množstvo vypitého mlieka. Laktačná poradkyňa vás môže naučiť používať šatku alebo nosič, aby ste mohli byť s bábätkom v kontakte a pritom mali voľné ruky pre aktivity, ktoré potrebujete vykonávať.

Ak by ste vyhodnotili, že bábätko aktuálne nezískava dostatok mlieka, odporúčame vám pokračovať v užívaní byliniek. S laktačnou poradkyňou MAMILY vyhodnoťte dávkovanie počet miligramov, ktoré aktuálne užívate. Ak budete bylinky používať spoločne s krokmi, ktoré budú zlepšovať prisatie bábätka, budete pomáhať bábätku zvyšovať príjem mlieka stláčaním prsníka, výmenou prsníkov a opatreniami, ktoré pomôžu, aby sa dojčenie dialo podľa potrieb bábätka, tieto kroky preberú udržiavanie dostatočného príjmu mlieka a potom bude užívanie byliniek krátkodobé a čoskoro budete môcť začať s vysadzovaním byliniek. Ostaňte v takom prípade v kontakte s laktačnou poradkyňou, aby ste mohli spoločne konzultovať postup, kedy je možné začať s vysadzovaním byliniek a ako ďalej postupovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Užívanie senovky a benediktu počas dojčenia