Kvasinková infekcia a kojenie

Nika    05.06.2024, 12:59

Dobrý deň, snažím sa riešiť problém komplexne a preto má zaujima ak mám kvasinkovu infekciu v pošve môžu kvasinky prechadzat do môjho MM a spôsobovať problémy u bábätka ? Dieťa 14 mesiacov, už 4 týždne má zvýšenú teplotu max do 37,8C na začiatku zistení obojstranný zápal stredného uška liečený 2 ATB prvé nezabrali tak boli nasadené druhé. Po doliečení má stále mierne zvýšenú teplotu a vyter z rekta bol pozitívny na E. Coli boli predpísané ďalšie ATB čo sa mi zdá už príliš na tak malé babätko v priebehu jedného mesiaca. Príznaky ako hnačky, zvracanie, bolesti bruska a pod. nemá ale odmieta jesť, len sem tam niečo spapa + pred spaním a počas spánku si pyta prsník. Doktorka povedala, že tato baktéria ide ruka v ruke s kvasinkami. Preto ma zaujíma prenášam na ňu tie kavisnky z MM a preto má tu baktériu ? Mala by som prestať kojiť alebo vylúčiť niečo zo svojho jedálnička ? Neviem ako ďalej postupovať. Vopred ďakujem.

Milá Nika,

nič z toho, čo opisujete, nie je dôvod, aby ste prestali dojčiť - práve naopak: v čase choroby potrebuje bábätko dojčenie ešte viac než, keď je zdravé. Pretože práve dojčenie je faktor, ktorý mu pomáha sa uzdraviť.

To, že vy máte kvasinkovú infekciu v pošve, nijako neovplyvňuje bábätko a nie je príčinou toho, že je teraz choré a má zápal stredného ucha alebo E.coli pri výtere z konečníka. Materské mlieko nespôsobuje bábätko kvasinkovú infekciou - udržiava kvasinky v nepatogénnom stave. Nemusíte mať obavy, že by ste na bábätko prenášali kvasinkovú infekciu. Kvasinky sa bežne nachádzajú okolo nás a môžu sprevádzať aj bakteriálne infekcie, ale práve materské mlieko je pomoc v prípade oboch. Nielenže obsahuje špecifické protilátky, ale aj množstvo ďalších faktorov ako biele krvinky, makrofágy, T-bunky, imunitné faktory či oligosacharidy na to, aby práve teraz bábätku pomáhalo.

Ak bolo bábätko choré, je typické, že prechodne odmieta jesť jedlo, a aj z tohto pohľadu je dojčenie teraz zachraňujúce, Pokojne dojčite bábätko tak často, ako má záujem, vytvárajte príležitosti pre to, aby sa mohlo prisať a dojčiť kedykoľvek. S každým jedným dojčením okrem iného bábätko získava probiotiká, ale aj protizápalové látky, látky podporujúce fungovanie imunitného systému a tiež látky vystieľajúce črevo, čo zlepšuje priebeh ochorenia a je dôležité aj pri liečbe antibiotikami. Po uzdravení bábätko opäť začne jesť aj jedlo, teraz jedlo iba ponúkajte a ak odmietne, nenúťte ho.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kvasinková infekcia a kojenie