Zápal prsníka a nepokojné bábätko

Martina    30.05.2024, 14:13

Dobrý deň, mám 6ty bábätko a od včera mám zapálený prsnik s teplotou. Užila som 3x ibalgin a 1x paralen. Syn je od včera ako vymenený. Veľmi zle spinka, je stále nervózny, zo spánku sa často prebúdza a pučí sa. Keď ho utisim na chvíľku zaspí a o pár minút zas. Myslím ze bruško ho neboli a mlieka mame dosť. Môže to súvisieť s tým zápalom alebo s liekmi ktoré som užila? Už mám o neho veľký strach, takéto dní ešte nemal. Ďakujem

Milá Martina,

toto správanie bábätka nie je možné vysvetliť tým, že ste užili lieky, pretože sa do materského mlieka prakticky nedostávajú, bábätko ich neužíva spolu s vami. Zápal prsníka sa však spája so znížením toku mlieka a bábätká na toto môžu reagovať.

Odporúčame vám preto skontaktovať sa osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili kroky, ktoré by mohli pomôcť bábätku, aby bolo spokojnejšie a súčasne urobili zmeny týkajúce sa dojčenia. Okrem iného aj preto, že zápal prsníka má svoju primárnu príčinu, ktorou je to, akým spôsobom sa bábätko prisáva a s tým súvisiace nerovnomerné vyprázdňovanie prsníka. Preto okrem krokov, ktoré by vám mohli pomôcť teraz akútne, je kľúčové s laktačnou poradkyňou urobiť aj tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Okrem toho sa pri dojčení zamerajte na hrču, ktorá súvisí so zápalom prsníka a pokúste sa toto miesto rozmasírovať. Pomôcť vám tiež môže, ak hrču odvibrujete, napríklad vibrujúcim telefónom.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnoťte, či bábätko získava dostatok mlieka pri dojčení a ak by to bolo potrebné, či nemá zmysel zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

6) Má zmysel počkať 24 – 48 hodín od prvých príznakov zápalu prsníka pred tým, než sa urobia ďalšie kroky, napríklad nasadenie antibiotík. Antibiotiká nie sú potrebné vo väčšine situácií, ako popisujete. A to ani v prípade, že matke sa zvýši telesná teplota a má horúčku. Prvý dôvod, pre ktorý antibiotiká väčšinou nie sú potrebné, je ten, že vo väčšine prípadov nejde v skutočnosti o zápal prsníka – pretože príznaky ako horúčka, začervenanie kože na prsníku, bolesť, pocit hrče v prsníku môžu sprevádzať nielen zápal prsníka, ale aj zablokovanie mliekovodu, čo je omnoho častejší dôvod vzniku týchto príznakov. A zablokovaný mliekovod väčšinou sám od seba prejde v priebehu 24 – 48 hodín. Aj to je druhý dôvod, pre ktorý väčšinou antibiotiká nie sú potrebné – pretože väčšinou sa situácia začne zlepšovať sama od seba.

Aj pri zablokovanom mliekovode môže byť horúčka vysoká. Jediný dôvod, pri ktorom by mohlo mať zmysel, aby matka konzultovala situáciu s lekárom a začala užívať antibiotiká, je v prípade, že po 48. hodinách príznaky nezačali ustupovať, alebo sa ešte dokonca zhoršujú.

Do toho času je možné urobiť viaceré opatrenia, ktoré môžu začať situáciu zlepšovať:

- skúste prsník v oblasti, kde máte, hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali napríklad opačnou stranou elektrickej kefky (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený.

- zablokované mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.

- ak by sa takéto situácie opakovali, stálo by za to sa stretnúť s laktačnou poradkyňou MAMILY osobne, aby ste prešli možné príčiny vzniku tejto situácie



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zápal prsníka a nepokojné bábätko