Frekvencia stolice

Dominika    23.05.2024, 14:22

Dobry den. Mam 2tyzdnove dievcatko, ktore my vysoke hodnoty zltacky, bilirubin 304, hranicne, ale nie na lampu. Bilirubin sa z tela vraj vyplavuje stolicou. Spociatku kakala raz za den. No teraz nie. Plienku ma pocikanu kazdu, prdka, ale nekaka. Pribera vraj extremne, 150g za 2 dni. Plne dojcena. Je to prosim vas problem, ze nekaka kazdy den v tomto veku a predtym len raz za den? Tym, ze teraz nekaka kazdy den, resp. stravi vsetko mlieko, nemoze jej zltacka stupat? Dakujem

Milá Dominika,

výlučne dojčené bábätká, ktoré získavajú dostatok mlieka, by mali v tomto veku mať veľkú stolicu približne 3 – 4-krát denne. Ak teda vaše bábätko nekaká, má zmysel vyhodnotiť, ako aktuálne vyzerá dojčenie. Aj napriek tomu, že sa zdá, že bábätko dostatočne priberá, má zmysel pozrieť sa na dojčenie. Priberanie, aj vylučovanie stolice sú len nepriame ukazovatele toho, či bábätko na prsníku dostatočne pije. Ak pri týchto ukazovateľoch nastávajú pochybnosti, má zmysel pozrieť sa priamo na dojčenie. Preto vám v tejto situácii odporúčame čo najskôr sa skontaktovať s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili, ako vyzerá pitie bábätka a jeho správanie na prsníku. V prípade, že uvidíte, že bábätko vynikajúco pije, potom to, že nekaká, je niečo, v čom sa líši od iných bábätiek, ale nie vždy všetky bábätká spĺňajú normy, ktoré sa týkajú väčšiny detí. V takom prípade sa stačí s laktačnou poradkyňou ubezpečiť o tom, že bábätko získava dostatok mlieka a pokračovať v dojčení s tým, že sa budete sústrediť na kroky, ktoré bábätkám pomáhajú, aby naďalej získavali dostatok mlieka:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4999

A ak by bábätko malo skutočne dostatočný príjem mlieka, potom sa nemusíte obávať žltačky. Ak lekári nezistili pri vašom bábätku žiadne iné možné patologické príčiny, ktoré by mohli súvisieť so žltačkou, inými slovami, po ostatných stránkach ide o zdravé bábätko, potom podľa aktuálneho stavu vedeckých poznatkov o žltačke nie je potrebné ani ďalej sledovať hladinu bilirubínu a už vôbec nie robiť akékoľvek zásahy.

Ak by sa však ukázalo, že bábätko v skutočnosti nezískava dostatok mlieka, potom je možné, že by to vysvetľovalo, prečo má vysokú hladinu bilirubínu. Pri nedostatočnom príjme materského mlieka z prsníka, sa môže diať to, že sa hladina bilirubínu v krvi zvyšuje. V takom prípade znova nie je problém bilirubín ako taký a podľa súčasného stavu vedeckých poznatkov toto nie je dôvod na zásah v zmysle znižovania hladiny bilirubínu, ale je dôležité riešiť primárnu príčinu – nedostatočný príjem mlieka a teda zvýšiť príjem mlieka. V takomto prípade sa často preskakujú kroky, ktoré by mohli zlepšiť dojčenie a automaticky sa odporúča umelá komerčná výživa fľašou. Keby sa teda ukázalo, že bábätko potrebuje zvýšiť príjem mlieka, spoločne s laktačnou poradkyňou MAMILY bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy bábätko nezískava dostatok mlieka pri dojčení.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Frekvencia stolice