Nevie spinkať bez prsníka

Dominika    23.05.2024, 14:38

Dobrý deň, prosím mám týždňovej synčeka, ktorý prvé dni zaspal na prsníku a po preložení do postieľky spinkal aj 3 hodiny. Posledné tri dni chce byť na prsníku stále, nestíham sa pri ňom ani najesť... Uživam Benedikt a senovku 3x3, pijem hroznový stavu, meltu, robím všetko pre to, aby mal dostatok mlieko, co zjavne má, ale trápi ma to, ze akonáhle zaspí pri dojčení, odpojím ho od prsníka zobudí sa a opäť hľadá, alebo spi iba zopár minút. Nechápem, kde je problém. Vedeli by ste mi poradiť? Prikladám na požiadanie dieťatka. A ešte jedna otázka, treba dat dieťa odgrgnut po každom kŕmení? Pretože aj to ho zobudí a môže začať kolotoč s prikladanim a zaspáva im opäť.

Milá Dominika,

týždňové, ale aj väčšie bábätká, sa typicky správajú tak, ako to popisujete. Potrebujú veľa času tráviť vo fyzickom kontakte s matkou, vrátane spánku vo fyzickom kontakte s matkou. Ak si uvedomíme, že bábätko potrebuje fyzický kontakt okrem iného aj preto, že vďaka tomu získava reguláciu spánkových cyklov, ale tiež reguláciu príjmu potravy, telesnej teploty, dýchania, srdcovej činnosti a ďalších funkcií, tak je pochopiteľné, že bábätko, ktoré zaspí na prsníku, sa čoskoro po odpojení od prsníka zobudí a začne byť nespokojné a plače. Častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné.

A máte pravdu, nemá zmysel dávať bábätko odgrgávať rutinne. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania a bludného kruhu, v ktorom bábätko plače, dojčí sa, nezaspí a grcká. Odgrgávanie sa niekedy odporúča rutinne preto, že ľudia majú predstavu, že toto zabráni grckaniu bábätka, ale tak to nie je. „Grckaniu“ sa odgrgnutím nedá zabrániť, naopak, často odgrgnutie je zbytočné. Prečítajte si aj zaujímavé diskusie (123)na našej sociálnej sieti o zbytočnosti rutinného odgrgávania. To, že odgrgávanie nie je nevyhnutné, potvrdzuje aj vynikajúco urobená štúdia, ktorej závery hovoria o tom, že snaha o odgrgnutie je síce niečo, čo ľudia na základe tradícií robia a čo sa stalo nepísaným pravidlom bez toho, aby sa niekto nad tým zamyslel, ale čo môže dokonca spôsobovať ešte viac grckania. Ďalej je záverom štúdie, že odgrgávanie nezlepšuje "koliku" či dĺžku plaču bábätka. 

Dojčenie nemá len výživovú funkciu, uspávanie je preto jednou z dôležitých funkcií dojčenia. A aj keď bude bábätko staršie, zostane dojčenie výborným spôsobom, ako ho uspať. A keď podrastie, tak sa samo od seba naučí zaspávať bez pomoci. To dokážu všetky deti, ak ich do samostatného zaspávania netlačíme. Nie je teda potrebné sa snažiť, aby dieťa dokázalo zaspávať bez dojčenia. Raz to bude zvládať úplne samo aj bez našej snahy ho to naučiť. A do toho času práve dojčenie a uspávanie na prsníku nesmierne zjednodušuje nočnú i dennú starostlivosť o bábätká.

Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči alebo šatke, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým matkám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.

Niekedy aj po dobrom nakŕmení chce bábätko zostať na prsníku dlhší čas. V situácii, kedy sa  bábätko chce dojčiť často, má zmysel prvý krok treba určiť, či bábätko na prsníku skutočne dobre pije. Ale bábätká sa môžu správať tak, ako to popisujete, aj keď získavajú dostatok mlieka. Okrem toho je však dobré vedieť, že to, že bábätko chce byť na prsníku takmer neustále, je súčasťou dojčiaceho správania mnohých detí. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu či bolesti a pod. To, že dieťatku ponúknete prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia budete využívať, čo je správne. Dojčenie vám tak bude pomáhať v situáciách, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, túto schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo dieťatko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz ich prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin v čase, keď to je pre bábätko nesmierne dôležité. Dojčenie mu dá základ na to, aby neskôr v živote mohlo byť nezávislé a samostatné, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávilo pri dojčení a ktoré mu dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jeho ťažkosti.

Mlieko sa trávi veľmi veľmi rýchlo a tak vôbec nevadí, ak bábätko pije mliečko kedykoľvek. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. Nemôžu sa prejesť.

V situácii, ktorú riešite, má preto zmysel uistiť sa, že bábätko skutočne získava dostatok mlieka, v tomto vám môže pomôcť osobná konzultácia s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Kľúčová informácia, ktorú potrebuje matka vedieť vyhodnotiť je poznať, kedy bábätko pije a či pije dostatočne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Konzultácia s laktačnou poradkyňou má zmysel aj preto, že môžete spoločne odlíšiť, či je skutočne potrebné užívať prostriedky pre zvyšovanie tvorby mlieka. Tieto prostriedky by sa totiž mali užívať len v prípade, že je potrebné zvýšiť tvorbu mlieka a ešte aj v takom prípade je dôležité vedieť, že tieto prostriedky sami o sebe nie sú riešením, pretože sa ich užívanie musí spojiť s krokmi, ktoré pomôžu zlepšiť dojčenie a zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka. To zahŕňa zlepšenie prisatia, tak že akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy bábätko nezískava dostatok mlieka.

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Urobte spoločne s laktačnou poradkyňou tieto kroky a potom vyhodnoťte, ako vyzerá príjem mlieka. Je možné, že vôbec nebude potrebné pokračovať vo zvyšovaní tvorby mlieka. A ak by sa naopak ukázalo, že to je potrebné, tak je potrebné k bylinkám pridať tieto kroky, pretože užívanie byliniek sa musí spojiť so zvýšením odberu mlieka z prsníka. Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

Ak však je bábätko pri dojčení spokojné, dobre priberá a prospieva potom je v poriadku akákoľvek frekvencia dojčenia, ktorú si určuje bábätko (tzv. dojčenie podľa potrieb bábätka). A celé je to potom otázka toho, ako potrebu intenzívneho kontaktu bábätka skĺbiť s potrebami matky. Pomôcť vám môže šatka alebo detský nosič, rovnako ako intenzívny kontakt koža na kožu - pozrite si fotky toho, ako to urobiť. Správne používanie detského nosiča alebo šatky môže výrazne pomôcť matke, aby sa necítila obmedzovaná prirodzenou potrebou dieťaťa byť na prsníku. Do šatky sa dieťa môže uviazať v polohe na dojčenie tak, aby žena mala obe ruky voľné a dieťa nebolo treba pridržiavať:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

To matke umožňuje, aby počas dojčenia mohla vykonávať aktivity, ktoré ju bavia alebo ktoré potrebuje vykonať. Dieťa môže v nosiči spať, dojčiť sa, či z neho vnímať okolie a nosenie spolu s dojčením tak dokáže matke zjednodušiť život. Nosenie je dokonca pre vaše dieťa dôležité, pretože prispieva k jeho rozvoju, je to potreba, s ktorou sa rodí a ktorá prirodzene odznie, keď sa naplní, keď je dieťa dostatočne nosené. Nemusíte sa teda obávať, že by bolo rozmaznané alebo že by si na nosenie zvyklo, pretože každé dieťa bude prirodzene chcieť chodiť a samo skúmať svet. Ak si vyberiete správny nosič a naučíte sa ho dobre používať, hmotnosť dieťaťa sa rozloží lepšie, než keď ho držíte na rukách. Správne nosenie nie je teda pre chrbticu problém. 

Vaše bábätko je maličké len pár mesiacov, využite ich na to, aby ste spolu dosiahli čo najhlbší vzťah práve pomocou neustálej fyzickej blízkosti a dojčenia na požiadanie. Umožní vám to dosiahnuť naviazanie, ktoré vám výrazne pomôže zvládať výchovu dieťaťa v neskoršom veku a vášmu dieťaťu to poskytne sebavedomie a istotu, z ktorej bude čerpať celý život. Už o pár týždňov bude bábätko úplne iné. Potrebnú podporu pre zvládnutie tohto náročného obdobia, môžete nájsť aj v podpornej skupine dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nevie spinkať bez prsníka