Vigantol

Monika    25.05.2024, 16:57

Dobrý večer chcela byvsom sa spýtať ake máte skúsenosti podávanie lieku vigantol dieťaťu pretože dávam ho mesačnej dcérke 2 deň do teraz my pekne spala bo 3 hodiny a teraz sa po polhodine zobudí a plače je plne dojčena co to moze byť aj stoho ak pripadne zmeniť za Devít? Prosím o radu ďakujem

Milá Monika,

ohľadne Vigantolu a zmeny za iný prípravok sa poraďte s pediatrom alebo pediatričkou.

Na druhej strane tento vek je pre bábätká pomerne typický v tom, že je potrebné ich často omnoho intenzívnejšie uspávať a je potrebné vyvinúť viac energie na to, aby sa dieťatko udržalo v spánku. Preto zmena, ktorú pozorujete, môže súvisieť aj so súvislosťami medzi dojčením a spánkom. Môže vám pomôcť sledovať správanie bábätka. Ak pri dojčení zaspí, nechajte ho spinkať ďalej. Ak už vopred viete, že budete potrebovať vykonávať nejakú činnosť, môžete dieťatko dojčiť v šatke v tomto úväze:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

aby po zaspinkaní bábätka nebolo potrebné ho odpájať od prsníka a mohli ste sa už počas dojčenia venovať svojim povinnostiam, či záľubám. Ak naopak viete, že budete môcť ostať s bábätkom v kontakte po tom, čo zaspí, nechajte ho spinkať, vytvorte si podmienky, aby ste si aj vy odpočinuli, ľahnite si s dieťatkom a spite aj vy:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#D

alebo si pripravte knihu, či niečo iné, čo vám pomôže si psychicky oddýchnuť pri spánku dieťatka.

Ak dieťatko nezaspí na konci dojčenia, je potrebné mu pomerne rýchlo pomôcť so zaspatím iným spôsobom, vezmite bábätko na ruky alebo do šatky, pomôžte mu zaspať chôdzou, hojdaním, pomôcť vám môže aj fitlopta, ktorá vám umožní hojdať bábätko bez toho, aby ste sa unavili.

Ak sa dieťatko začne so spánku precitať, pomôžte mu ďalej spinkať ponúknutím prsníka alebo hojdaním, pohybom. Bábätká potrebujú nielen pomoc so zaspatím, ale aj udržaním sa v spánku. Mesačné bábätká typicky nespinkajú tri hodiny súvisle a omnoho typickejšie je, že sa skoro po zaspatí precitnú a potrebujú douspať. Pre mnohé bábätká je samostatné spanie v postieľke po 3 – 4 týždni života nerealizovateľné a potrebujú pre dostatočný spánok kontakt s matkou alebo iným človekom. Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spanok/

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok