Vplyv bendikta lekárskeho na zrážanlivosť krvi

Laura    23.05.2024, 12:28

Dobrý deň, výrazne sa prezentujú na podporu tvorby mlieka bylinky- senovka grécka a benedikt lekársky. Nakoľko sa mi po problémoch a užívaní antibiotík výrazne znížila tvorba mlieka (odsajem tak 20- 30ml max), spomínané bylinky som si kúpila na podporu tvorby. Dokrmujeme už dlhodobejšie s UM, najskôr z fľaše, posledný týždeň sa snažím hlavne cez cievku na prsníku. Syn má 7 týždňov. Na obaloch byliniek je odporúčané dávkovanie 1-2 tablety denne, ktorým sa riadim. Po dôraznejšom študovaní informácií ohľadom apomínaných byliniek som sa ale dostata k informácii, že benedekt lekársky vlýva na zrážanlivosť krvi- zvyšuje ju. Chcem sa preto informovať či je pre mňa bezpečné benedikt lekársky uživať ak mám vrodenú poruchu zrážanlivosti krvi ( leidenov syndróm) a v akom dávkovaní? Je postačujúce dodržiavať dávkovanie odporučené výrobcom?

Milá Laura,

benedikt lekársky môže mať pozitívny efekt na zrážanlivosť krvi a tvorbu krvných zrazením. Tento efekt riedenia krvi je pri Leidenskej mutácii pozitívny, pretože je môže prispievať k znižovaniu rizika tvorby zrazenín. Môžete preto užívať benedikt s cieľom zvýšiť tvorbu materského mlieka. Pri užívaní benediktu či iných byliniek na zvyšovanie tvorby mlieka je dobré odsledovať ich efekt pozorovaním dojčenia a vyhodnotením príjmu materského mlieka a dávkovanie nastaviť tak, aby bolo efektívne a malo na tvorbu mlieka pozitívny vplyv a pomohlo vám odstrániť dokrmovanie umelým mliekom. To, že dokrmujete laktačnou pomôckou na prsníku je dôležitý krok pre to, aby ste mohli tvorbu mlieka navýšiť. Okrem toho vám odporúčame urobiť ďalšie kroky, pretože bylinky samotné nepomáhajú zlepšiť dojčenie. A bez zlepšenia dojčenia je zvyšovanie tvorby mlieka neefektívne. Skontaktujte sa preto s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne mohli urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Správne prisaté bábätko dokáže získať z prsníka podstatne viac mlieka. A toto množstvo ešte zvýšite stláčaním prsníka. Ak sa správne upraví prisatie a bábätku sa pomáha so stláčaním prsníka, je možné úplne vynechať odsávanie alebo odstriekavanie mlieka po dojčení, pretože bábätko získa všetko dostupné mlieko priamo pri dojčení. Súčasne tieto kroky budú zvyšovať tvorbu mlieka, pretože tvorba mlieka sa odvíja najmä od toho, koľko mlieka sa odoberá z prsníka. Aj preto bylinky samotné nie sú odpoveďou na potrebu zvýšiť príjem mlieka, pretože je kľúčové odstrániť príčinu, pre ktoré tvorba mlieka klesla a zvýšiť odber mlieka z prsníka vyššie uvedenými úpravami v dojčení. Ďalšou kľúčovou oblasťou je potom fyzický kontakt s bábätkom medzi dojčeniami. Dajte si bábätko do kontaktu koža na kožu alebo s ním aspoň trávte čas vo fyzickom kontakte. To sa týka spoločného spania, nosenia. Vo fyzickom kontakte bude možné odlíšiť prvé príznaky pripravenosti bábätka na dojčenie a ponúkať mu tak prsník tak často, ako sa bude ochotné dojčiť. To bude ďalej zvyšovať odber mlieka z prsníka. Fyzický kontakt navyše bábätku pomáha regulovať spánkové cykly a príjem potravy, čo ďalej zlepšuje dojčenie. Samotný kontakt koža na kožu zvyšuje tvorbu mlieka.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité, že už nepoužívate fľašu, ale dokrmujete laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

4) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vplyv bendikta lekárskeho na zrážanlivosť krvi