Senovka, benedikt

Jana    20.05.2024, 15:25

Dobry den, mozem zacat uzivar senovku a benedikt este pred porodom (planovana sekcia)? Pri predoslom porode dlho trvalo kym sa mi zvysila produkcia mlieka a musela som dokrmovat cez cievku. Dakujem

Milá Jana,

keď uvažujete nad zvyšovaním tvorby mlieka, má zmysel vedieť, že bylinky sú len jedno z viacerých opatrení, ktoré spoločne zvyšujú príjem mlieka zo strany bábätka. Samotné bylinky nestačia pre zlepšenie dojčenia. Navyše, kým porodíte svoje bábätko, nemá vôbec zmysel zvyšovať tvorbu mlieka bylinkami. Tvorba mlieka je v tehotenstve hormonálne znížená vplyvom tehotenských hormónov. Má zmysel zamerať sa na obdobie po narodení bábätka.

Najčastejší dôvod, pre ktorý ženy potrebujú dokrmovať svoje bábätko a majú nedostatok mlieka, nespočíva v tom, že by neboli schopné mať dostatočnú tvorbu mlieka, ale v okolnostiach, ktoré negatívne ovplyvňujú dojčenie od narodenia bábätka. Má preto zmysel zamerať sa na kroky prevencie vzniku problémov s dojčením. Okrem iného aj preto, že samotné bylinky nikdy nie sú riešením situácie, kedy je potrebné zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka.

Ženy majú potenciál mať dostatočnú tvorbu mlieka, ak sa sústredia na niekoľko krokov, ktoré o výdatnosti tvorby mlieka rozhodujú:

  1. Bábätko po narodení má byť v kontakte koža na kožu s matkou, aby sa tak mohlo samo prisať a dojčiť sa. Ak sa bábätko nedojčí do hodiny po pôrode, je kľúčové čo najskôr začať odstriekavať mlieko, aby sa tak udržala tvorba mlieka.

Preto, ak viete, že budete rodiť cisárskym rezom, hľadajte pôrodnicu, v ktorej bude môcť vaše bábätko hneď po vybratí z bruška, byť umiestnené do kontaktu koža na kožu s vami a bude sa môcť dojčiť.

Ak sa pomôže bábätku so začatím dojčenia už na operačnej sále počas dokončovania cisárskeho rezu, bude získavať hneď po narodení mlieko a toto je rozhodujúce pre dostatočnú tvorbu mlieka. Niekedy sa ženám nesprávne hovorí, že po cisárskom reze sa tvorí mlieko neskôr, ale v skutočnosti títo ľudia len popisujú to, ako sa odrážajú na dojčení rutinné postupy, pri ktorých sa preskočí prvé dojčenie po pôrode, často ženy po cisárskom reze vidia svoje dieťatko až niekoľko hodín po narodení a dojčia ho až neskôr. Medzičasom väčšina týchto bábätiek dostane umelú komerčnú výživu fľašou a cumlík a toto negatívne ovplyvňuje ich schopnosť získavať mlieko z prsníka.

  1. Využite to, že viete, že budete rodiť sekciou a hľadajte pôrodnicu, v ktorej je možné, aby ste po pôrode cisárskym rezom boli hospitalizovaná aj so sprevádzajúcou osobou, niekým, kto by sa o bábätko staral, utišoval ho, uspával ho a vám ho len podával na dojčenie. Má zmysel urobiť tieto kroky, aby ste sa vyhli tomu, že bábätko bude personál dokrmovať umelým mliekom fľašou a bude mu dávať cumlík.
  2. Pri dojčení bábätka po cisárskom reze vám môže veľmi pomôcť spevňujúci pás, ktorý prekryje operačnú ranu a bude tak možné si bábätko položiť na vaše brucho. Neskôr pri dojčení posediačky vám môže veľmi pomôcť telíčko bábätka vložiť do šatky, alebo ho aj do uviazaného šálu tak, aby väčšiu časť hmotnosti bábätka prebrala šatka a nemuseli ste tak bábätko držať na svojich rukách.
  3. Ak by ste boli od bábätka oddelená, najneskôr do hodiny po pôrode požiadajte o skúmavku a začnite s odstriekavaním mlieka po kvapkách do skúmavky; odkvapkané mlieko by malo byť podané bábätku priamo zo skúmavky do pusinky; odstriekavajte po kvapkách často. Tieto kvapky mlieka predstavujú pre vaše bábätko tekuté zlato.
  4. Vyhnite sa použitiu cumlíka.
  5. Ak je dokrmovanie skutočne potrebné, nepoužívajte fľašu, ale laktačnú pomôcku priamo na prsníku, príp. pohárik/skúmavku, ak sa bábätko neprisáva. Osoba, ktorá by vás sprevádzala v pôrodnici, by mala vedieť, akým spôsobom nakŕmiť bábätko pohárikom:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

  1. Ak by nevyšli niektoré z krokov prevencie, s dojčením sa začalo neskôr po pôrode, či ak by bábätko dostávalo fľašu alebo cumlík, vtedy môže mať zmysel okrem iného aj zvyšovať tvorbu mlieka bylinkami:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Odporúčame vám už teraz sa skontaktovať s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku.

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov, vrátane návodu na dojčenie po cisárskom reze:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Senovka, benedikt