18 mesačne dieťa nevie zaspat bez prsnika

Edita    20.05.2024, 15:39

Dobry deň mam 18mesacneho syna, ktoreho kojim a samozrejme papa aj normalne. Problem je ze zaspava len s prsnikom v ustach spava s nami v posteli a v noci byva niekedy nonstop napojeny a chce len dudlat prsnik. Velmi sa tesim ze sa nam kojenie vobec podarilo (predcasne narodeny a zltacka 12 tyzdnov) co bolo narocne ale teraz mam pocit ze bez toho nevie fungovat a uz sme trosku unaveni hlavne tie prebdene noci. Existuje rada ako ho setrne naucit v noci spat a nie sa kojit alebo ako ho nadtavit na zaspavanie bez prsnika. Od septembra ide do skolky kde bude na obed spat sam a nechcem aby to bolo tak nahle ale vopred ho na to pripravit. Ako?

Milá Edita,

neurobili ste chybu, že ste umožnili svojmu dieťatku zaspávať na prsníku a dojčiť sa podľa jeho potrieb. Pre predčasne narodené bábätko je o to dôležitejšie, že ste prekonali problémy s dojčením a dojčíte aj naďalej. 1,5-ročné dieťatko typicky potrebuje pomoc matky so zaspatím a udržaním sa v spánku. Z tohto pohľadu sa vaše dieťatko správa úplne normálne. Existujú spôsoby, ako si uľahčiť nočnú starostlivosť o dieťatko, preštudujte si aj tieto tipy a vysvetlenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

ktoré vám pomôžu ľahšie zvládať nočnú starostlivosť, ktorá v tomto veku môže byť naozaj veľmi intenzívna. Navyše vás môže povzbudiť, že vaše dieťatko je vo veku, kedy sa už typicky postupne začne nočná starostlivosť oň stávať jednoduchšou, pretože sa bude čoskoro končiť obdobie prudkého vývoja mozgu, ktorý súvisí s tým, čo teraz prežívate v noci (a dojčenie sa len javí ako príčinou, pretože nočné precitnutia riešite dojčením, ale v skutočnosti sa dieťatko precitá nie kvôli dojčeniu, ale kvôli tomu, ako sa vyvíja. Dojčenie teda nie je dôvod, ale prostriedok na riešenie nočného precitania. Prestať v noci dojčiť by teda znamenalo nahradiť túto starostlivosť niečím iným – hojdaním, chôdzou s dieťatkom na rukách, nosením.)

To, že dieťatko zaspáva na prsníku, neznamená, že sa tak bude správať aj v škôlke. Malé deti sa typicky správajú úplne inak v prítomnosti matky a ak sú bez nej. Dá sa preto očakávať, že ak sa budete snažiť, aby dieťatko začalo doma zaspávať samo, aby to zvládlo neskôr v škôlke, dieťatko nebude spolupracovať a o to viac sa budete obávať, ako to zvládne neskôr v škôlke. A súčasne máme skúsenosti, že tieto deti sa správajú následne v škôlke bez matky úplne inak a sú ochotné zvládať veci, ktoré v prítomnosti matky nebudú tolerovať. Prečítajte si aj tieto skúsenosti, ktoré nám ženy napísali na sociálne siete ohľadom nástupu dojčených detí do škôlky:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/skolka/

a prečítajte si aj túto odpoveď z poradne dojčenia MAMILY:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2526



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 18 mesačne dieťa nevie zaspat bez prsnika